Petrokemija ustrajava na 2,2 milijuna eura odštete od svog dioničara Plinacra

Autor: Marija Brnić , 13. travanj 2023. u 22:00
U Petrokemiji su obustave rada pogona bile česta pojava zbog tehničkih kvarova/R. Anić/PIXSELL

Operater plinskog sustava angažirao odvjetnike zbog tužbe kutinskog proizvođača gnojiva.

Nije se još slegla prašina oko Petrokemije i kojekakvih repova koje država pokušava odsjeći, a koji se vuku zbog sporazuma iz 2018. s Inom i PPD-om kojim je ostavila širok prostor za obeštećenja (zatraženo oko 300 milijuna kuna), a na površinu izbija novi slučaj.

Državna tvrtka Plinacro objavila je da angažira odvjetnike za postupak koji protiv nje vodi Petrokemija. Detalji u samoj objavi nisu izneseni. O kakvom se točno sporu radi, pitali smo i u Petrokemiji i u Plinacru, no obje strane su škrte s informacijama.

‘Nenajavljen prekid’
Ukratko, iz Uprave Petrokemije na čijem je čelu Davor Žmegač navode kako je taj proizvođač mineralnih gnojiva u rujnu 2021. podnio tužbu protiv Plinacroa radi naknade štete koju je tvrtka pretrpjela uslijed, kako kažu, “nenajavljenog prekida opskrbe plinom, uzrokovanog kvarom na sustavu opskrbe”.

O samom događaju, koliko je trajao i kakva je šteta nastala ne daju informacije. S kompanijskih internetskih stranica dostupna je informacija da se 11. rujna 2018., dakle, u vrijeme kada se radilo na finiširanju postupka ugovaranja dokapitalizacije i restrukturiranja, dogodio kvar na primopredajno mjernoj redukcijskoj stanici Kutina I u vlasništvu Plinacroa, te je to za posljedicu imalo iznenadnu obustavu rada proizvodnih postrojenja Amonijak i Urea.

U kratkoj obavijesti navodi se kako je nakon višekratnih pokušaja uspostave i normalizacije rada postrojenja konstatiran kvar na postrojenju Amonijak, te da će posljedica toga biti zastoj u radu.

Kompanija je tada procjenjivala da će za sanaciju i otklanjanje kvara biti potrebno oko tjedan dana, ali da su sva ostala postrojenja u redovnom radu. Sudeći prema obavijesti, do pokretanja je proteklo desetak dana. Na upit koji smo pismeno uputili Plinacrou došli smo tek do iznosa štete čije podmirenje traže Kutinjani.

Nekada česta pojava
”Tužitelj potražuje naknadu štete u iznosu 2.208.327,29 eura, koja je navodno nastala uslijed kvara na mjerno-redukcijskoj stanici Kutina i s tim povezanog zaustavljanja proizvodnje, te oštećenja postrojenja”, stoji u odgovoru kojeg smo uputili predsjedniku Uprave Ivici Araru. U odgovoru se naglašava da Plinacro osporava Petrokemijinu tužbu i otklanja bilo kakvu odgovornost za spomenuti slučaj.

Izuzev posljednjih godinu dana, kada je proizvodnja zbog cijena plina potpuno stala, u Petrokemiji su obustave rada pogona bile česta pojava zbog tehničkih kvarova. Kako su, pak, regulirani slučajevi za ovakve izvanredne situacije, koje ulaze u kategoriju “više sile”, nije poznato, no, o tome će, budući da Petrokemija ustrajava, zadnju reći suci.

Postupak je, kažu u Petrokemiji, trenutno u fazi vještačenja. Iz Plinacra kažu kako je on pokrenut pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, te da su od dana podnošenja tužbe do danas održana dva pripremna ročišta, a za daljnje postupanje i tijek postupka čeka se odluka suda.

Ono što dodatno plijeni pažnju u ovom slučaju jest i činjenica da je i Plinacro bio među onima koji su sudjelovali u postupku dokapitalizacije i restrukturiranja 2018., a ulaganjem u spašavanje Petrokemije stekao je udjel od 5,45%.

Komentirajte prvi

New Report

Close