Petir od EK traži novu direktivu o GMO

Autor: Božica Babić , 13. siječanj 2015. u 17:17
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu od Europske komisije zatražila je novu direktivu koja će uvažavati odluke država članica koje zabrane ispuštanja živih GMO-a u okoliš unutar svojih nacionalnih granica.

Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu od Europske komisije zatražila je novu direktivu koja će uvažavati odluke država članica koje zabrane ispuštanja živih GMO-a u okoliš unutar svojih nacionalnih granica.

„Kao osoba koja se zalaže za načelo supsidijarnosti smatram da države članice moraju imati autonomnu mogućnost zabraniti ili ograničiti ispuštanje živih GMO u okoliš i stoga tražim da se to pravo poštuje,“ rekla je Petir.
Dodala je da je ponosna što živi u Hrvatskoj koja je GMO free zemlja i zadovoljna je što je Hrvatska okružena susjedima koji su također odlučili biti slobodni od GMO-a te je istaknula da je preko 4500 jedinica lokalne samouprave i više od 150 regija u Europi donijelo odluke na svojim predstavničkim tijelima o zabrani sjetve GMO sjemena na svom teritoriju. 

„Danas govorim u njihovo ime i tražim da se njihova odluka poštuje jer je njihova odluka odraz volje građana. A mi ovdje u Europskom parlamentu, kao i naše kolege u Vijeću ili Komisiji trebamo poštivati volju naših građana. Stoga smatram da je ova direktiva trebala uvažiti odluku države članice kao relevantnu i prihvatiti je, a ne tražiti da država članica ukoliko želi zabraniti ispuštanje živih GMO u okoliš mora uz svoju odluku, predočiti i druge razloge, obrazloženja i dokaze koji se mogu ali i ne moraju prihvatiti,“ naglasila je zastupnica Petir. 

Dodala je da genetski inženjering može izazvati dalekosežne posljedice po okoliš, proizvodnju hrane i ljudsko zdravlje. Multinacionalne kompanije žele zagospodariti cijelim hranidbenim lancem i ovom direktivom trebalo im je pokazati da to nije prihvatljivo i da ne mogu biti u istoj ravni s državama članicama.

"Europa je trebala biti mudrija i iskoristiti svoju prednost kao zelenog kontinenta. Nadam se da će prijedlog Komisije kojeg očekujem ove godine kako je predsjednik Juncker i obećao, biti više u korist Europe bez GMO-a za koju se ja zalažem", rekla je Petir.

I europarlamentarka Ruža Tomašić je  u Strasbourgu govorila o mogućnosti država članica da ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svojem državnom području.

Naglasila je kako problematiku uzgoja GMO-a vidi kao jednu od većih točaka prijepora unutar Europske unije.  Tomašić ističe kako svatko ima pravo birati svoju sudbinu i kako ni jednoj članici ne bi trebalo onemogućiti ili pak nametnuti uzgoj GMO-a. Ona Hrvatsku vidi kao državu slobodnu od GMO-a, ali isto tako daje za pravo svakome da svoju državu vidi drukčijom.

Primarna uloga Komisije u ovom slučaju, smatra Tomašić, treba biti nadziranje i osiguravanje da oni koji odaberu GMO ne kontaminiraju one koji ga ne žele. Glavnina kvalitetne regulative s europske razine trebala bi ići primarno u smjeru učinkovitog uspostavljanja odgovarajućih tampon zona između područja bez GMO-a i područja gdje se GMO uzgaja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close