Petina Hrvata boji se otkaza zbog tehnologije

Autor: Josipa Ban , 29. ožujak 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Također, Hrvati brinu, pokazuje istraživanje, oko društvenih posljedica razvoja tehnologije.

Čak dvije trećine (69%) Hrvata smatra da će automatizacija i napredak tehnologije u budućnosti ugroziti mnoga radna mjesta, a manje od polovice (43%) da će otvoriti više prilika na tržištu rada. Hrvati su, dakle, više skeptični nego optimistični prema tome kako će razvoj tehnologije utjecati na njihovu poziciju na tržištu rada, pokazuje istraživanje koje je na 800 ispitanika proveo portal MojPosao. Dapače, svaki peti (22%) strahuje da bi u narednih 10 godina zbog napretka tehnologije mogao ostati bez posla. Najugroženiji će biti, smatraju, radnici u industriji, administraciji i trgovini, a najmanje oni u zdravstvu, uslužnim djelatnostima, umjetnosti i pravu.

Istraživanje stavova domaćih radnika dolazi nedugo nakon što se na tržištu pojavio ChatGPT te Bard, rješenja koja su označila veliki skok u razvoju umjetne inteligencije. I inače prisutne rasprave o tome kako će razvoj tehnologije utjecati na tržište rada ovime su se samo intenzivirale.

Također, Hrvati brinu, pokazuje istraživanje, oko društvenih posljedica razvoja tehnologije. Njih čak 62% smatra da će prouzročiti veliku nezaposlenost kao i da će utjecati na sve veće razlike između bogatih i siromašnih (73%).

Komentirajte prvi

New Report

Close