Pet interesenata za Jadransku banku

Autor: Jadranka Dozan , 09. ožujak 2017. u 22:00
Za poslovanje je osigurano 50 milijuna kuna novog temeljnog kapitala/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Istekao rok za prijave.

Rok za iskazivanje interesa za kupnju 100% dionica Jadranske banke istekao je u srijedu. Kako neslužbeno doznajemo, na javni poziv Državne agencije za sanaciju banaka (DAB) odazvalo se pet potencijalnih kupaca.

Zasad nije poznato koja su sve imena u tom krugu, ali već danas trebalo bi se znati hoće li za svih pet interesenata biti omogućeno i dubinsko snimanje ili će se raditi uži izbor. Početak dubinskog snimanja predviđen je već od idućeg tjedna. Terminskim planom za taj je posao predviđeno do šest tjedana, a negdje potkraj travnja zainteresirani bi kupci trebali podastrijeti obvezujuće ponude. U domeni nagađanja je i pitanje jesu li ikakva utjecaja na ishod poziva na iskazivanje interesa imala uhićenja bivših menadžera banke, kao i je li to što su se ona dogodila upravo dan-dva prije isteka roka za prijave puki splet okolnosti.

Iako se istrage odnose na vrijeme prije sanacije i postupke kakvi su pridonijeli gubicima i potrebi sanacije, za ambijent prodaje bolje bi bilo bez njih.  Podsjetimo, u sklopu sanacije pokriveno je 742 milijuna kuna ukupno utvrđenih gubitaka (od čega 318 na teret bivših dioničara) a povrh toga banci je za poslovanje osigurano 50 mil. kuna 'novog' temeljnog kapitala. Budući da su tzv. loši krediti izdvojeni iz bilance banke (u tzv. društvo posebne namjene), u DAB-u računaju da bi za tako očišćenu banku realno bilo očekivati barem dva 'booka', što znači barem 100 mil. kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close