Pervan postaje najveći igrač branše, ne očekuje se ‘blokada’ AZTN-a

Autor: Marija Brnić , 14. studeni 2022. u 12:50
Sa Spin Valisom u portfelju, zbroje li se brojke iz prošle poslovne godine, prihodi Pervanovih tvrtki prelaze milijardu kuna/Spin Valis

Grupacija Pervanovo opet u akviziciji, čeka se odobrenje koncentracije.

Najnovijim preuzimanjem, kojom grupacija Pervanovo Darka Pervana postaje vlasnik požeškog proizvođača namještaja Spin Valisa, u drvnoj industriji počinje se stvarati jači sustav koji integrira različite proizvodnje od podova do namještaja, a Pervanovo postaje najvažniji proizvođač u tom sektoru.

Koliki točno udjel preuzima Pervanovo u zajedničkoj objavi nije precizirano, tek se navodi da je riječ o stjecanju kontrolnog paketa. Ni u Spin Valisu ni Bjelinu nisu bili spremni iznositi više informacija, jer žele pričekati da taj postupak prođe proceduru na Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

No, neslužbeno se čuje da je riječ o većinskom preuzimanju, ali i unatoč tomu, novi vlasnici ne očekuju zapreke u provedbi ugovora s obzirom na to da je tržište proizvodnje i prerade drveta u Hrvatskoj usitnjeno i neće narušiti pravila dopuštene koncentracije.

Uvjereni su i da će odluka biti donesena već početkom idućeg mjeseca, jer je postupak ocjene pred AZTN-om već pokrenut. Sa Spin Valisom, zbroje li se brojke iz prošle poslovne godine, prihodi Pervanovih tvrtki prelaze 1,1 milijardu kuna, a broj zaposlenih 2300.

Jelčić

Iza sebe ostavljamo jako dobru razvojnu platformu za koju smo sigurni da će je grupacija Pervanovo podići na još višu razinu.

Tko je sve od dioničara prodao udjele i kakva će točno biti nova struktura vlasnika u Spin Valisu zasad ne otkrivaju.

Ona je, inače, podijeljena između većeg broja malih dioničara, a četiri najveća, koji ujedno zajedno imaju i više od polovice dionica su dugogodišnji članovi uprave i NO-a Zdravko Jelčić (19,59%), Miljenko Katranček (18,14%), Marko Žmire (16,22%) i Vinko Pisarović (14%).

Sudeći prema izjavama u zajedničkoj objavi informacije o preuzimanju Spin Valisa, koja je stigla iz Pervanove tvrtke Bjelin, oni svi redom daju čvrstu potporu ovoj kupoprodaji.

”Sve ove godine vodili smo Spin Valis s velikom dozom odgovornosti i pažnje. Investirali smo puno, modernizirali proizvodnju, unaprjeđivali poslovne procese i ulagali puno u edukaciju zaposlenika.

Naša generacija je sada na prirodnom odlasku i izuzetno nam je drago što će Spin Valis u sljedećoj fazi razvoja biti članica izvrsne grupacije Pervanovo, unutar koje se Društvu otvaraju nove perspektive”, izjavio je predsjednik Uprave Spin Valisa Marko Žmire.

Vojinić

Preuzimanje društva Spin Valis značajno će povećati našu proizvodnju i prodaju, a broj zaposlenih povećat će se na ukupno 2300.

”Ponosni smo jer iza sebe ostavljamo jako dobru razvojnu platformu za koju smo sigurni da će je grupacija Pervanovo podići na još višu razinu”, istaknuo je član Uprave Zdravko Jeličić.

Sama vijest o ovoj kupoprodaji zapravo i nije iznenađenje, jer su vlasnici Spin Valisa još su prije dvije godine na skupštini dioničara usuglasili izlazak na burzu, a prije godinu dana HANFA-a im je i odobrila prospekt za uvrštenje na ZSE.

No, u međuvremenu su uspjeli pronaći strateškog ulagača iz drvne proizvodnje koji će osigurati daljnji razvoj i omogućiti jači iskorak na globalno tržište.

Već i tada su iz Spin Valisa naznačili su da se s Pervanovom razgovara o mogućoj suradnji, i to u zajedničkim projektima, ali su otvoreni bili i za kapitalno i strateško povezivanje. Izlazak na burzu sada otpada, a novi vlasnik najavljuje i što planira za svoju novu akviziciju u Hrvatskoj, a bit će komplementarna uz njegov poslovni sustav u Švedskoj, Välinge Group.

”Nastavit ćemo ulaganja u Spin Valis s ciljem da se on razvije u jednog od vodećih proizvođača namještaja u Europi. Uvest ćemo Välingeovu jedinstvenu i visokosofisticiranu tehnologiju klik-namještaja u velikom opsegu i koordinirati preradu drva s ostalim društvima iz naše grupacije u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Otoku”, izjavio je Darko Pervan, vlasnik i glavni direktor društva Pervanovo Invest AB.

Darko Pervan, vlasnik Pervanovo Invest AB-a/D. Javorović/PIXSELL

Val preuzimanja
Pervan je poznati inovator, koji je patentirao inovativne podne obloge, laminat, te klik-tehniku spajanja. U Hrvatskoj je u drvni sektor ušao kupnjom drvne industrije Tehno drvo s pogonima u Bjelovaru i Ogulinu, danas Bjelin, potom je preuzeo pogone Furnira u Otoku, a lani i vinkovačku Spačvu, te je najveći proizvođač u segmentu parketa i podnih obloga.

Spin Valis predstavlja, dakle, iskorak u proizvodnju namještaja, a Pervan preuzima tvrtku koja je proizvodnju koju je nekad obavljala za naručitelje po njihovom dizajnu u međuvremenu transformirala i razvila vlastiti brend dizajnerskog namještaja Metoda.

Važan doprinos tomu dao je i njezin Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda – CEKOM Spin, koji je dio paketa. Osim namještaja Spin Valis proizvodi i elemente, lijepljene ploče, brikete, a posljednjih godina investirao je i u proizvodnju električne i toplinske energije dobivene iz biomase, te solarnih panela, pa je u toj branši predvodnik u zelenoj tranziciji.

Sada Spin Valisu slijedi novi tehnološki zaokret, klik-namještaj. ”Cilj nam je komercijalizirati svoje patentirane tehnologije vlastitom proizvodnjom i prodajom. Vjerujemo da možemo uvelike proširiti proizvodnju namještaja društva Spin Valis uvođenjem Välingeove tehnologije klik-namještaja.

Vlastita proizvodnja klik-namještaja ojačat će naše kapacitete istraživanja i razvoja te otvoriti tržište za novu primjenu klik-namještaja”, ističe Niclas Håkansson, glavni direktor Välingea, čiji će prodajni sustav, uvjeren je, podići prodaju Spin Valisovog namještaja.

Zelena električna i toplinska energija u čiju proizvodnju ulazi sa Spin Valisom za Stjepana Vojnića, glavnog direktora Bjelina, važan je moment.

420

zaposlenih trenutno ima kompanija Spin Valis

Ozbiljne ambicije
”Svojim smo investicijama u Hrvatskoj dosad omogućili stotine novih radnih mjesta i svi su naši pogoni vrlo moderni i učinkoviti. Koordinacija proizvodnje i prodaje znatno će povećati profitabilnost, osobito kada je riječ o hrastovim proizvodima kao što su masivni namještaj, troslojni parket, masivni parket, lamele, furnir, elementi, lijepljene ploče, pelet i briket.

Na europskom tržištu hrastovih proizvoda već držimo snažnu poziciju, a ona će još više ojačati kada naše nove investicije u proizvodnju drvenih podnih obloga Woodura te u nove proizvodne kapacitete furnira u Bjelin Spačvi i Bjelin Otoku tijekom 2023. i 2024. postanu operativne”, kaže Vojinić.

Iako se ova akvizicija odvija u uvjetima nove gospodarske nestabilnosti, u sektoru je smatraju pozitivnim i dobrim potezom za obje strane. Trenutno cijene jesu u usponu, potražnja usporava, no to je, kaže jedan od proizvođača, pravo vrijeme za povezivanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close