Pelješki most u problemima: Kinezi zbog korone ne mogu dovesti radnike, mogli bi se probiti rokovi

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2020. u 11:17
Foto: /PIXSELL

Dosad je izgrađeno sedam od ukupno 12 stupova te dva upornjaka s neretvanske i pelješke strane.

Ako na gradilište Pelješkog mosta uskoro ne stignu zavarivači iz Kine, skupa s novim kontigentom od 47 čeličnih blokova, most se ni u kojem slučaju neće dovršiti u predviđenom roku za oko godinu dana, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog koronakrize investitor Hrvatske ceste i izvođač kineska državna tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) ostavili su mogućnost produženja zadanog roka za dovršetak (31. srpnja 2021. godine) za još nekoliko mjeseci, no ako čelični blokovi iz kineskih čeličana budu kasnili, rokovi će se prolongirati pa bi otvaranje samog mosta moglo biti i početkom 2022. godine.

Kinezi su pregovarali s tvrtkom “Brodosplit” da im ustupi svoje zavarivače, ali od toga za sada nema ništa.

Upućeniji u ovu problematiku tvrde da Kinezi pošto-poto žele dovesti svoje zavarivače iz Kine jer smatraju da bi im se narušio poslovni ugled ako bi u ovako važan posao uvodili neku tvrtku iz Hrvatske. To bi za njih u konačnici značili da nisu bili kadri vlastitim snagama izgraditi Pelješki most, što bi im, smatraju u CRBC-u, narušilo poslovni ugled.

Riječ je o petstotinjak zavarivača, piše Slobodna Dalmacija. Dosad je izgrađeno sedam od ukupno 12 stupova te dva upornjaka s neretvanske i pelješke strane.

Komentirajte prvi

New Report

Close