PE i hedge fondovi logični kupci, no i oni za ulaganje traže brojke

Autor: Jadranka Dozan , 08. veljača 2019. u 08:09
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Uskoro datum početka provedbe nagodbe, potom rješavanje roll-upa.

S odmicanjem postupka izvanredne uprave u Agrokoru njegovi su financijski instrumenti sve češće i predmetom razgovora njihovih imatelja i potencijalnih kupaca, ali o interesu za refinanciranje tzv. roll-up aranžmana i/li za participiranje u vlasništvu ‘novog Agrokora’ dosad se uglavnom govorilo samo opisno.

No, dok povjerenik Fabris Peruško najavljuje da će, shodno hodogramu nagodbe, uskoro obznaniti datum početka provedbe, u javnost su iscurila i prva imena investitora koji, među ostalim, razgovaraju i s vodstvom Agrokora vezano uz refinanciranje milijardu eura vrijednog roll-up kredita. Prema pisanju Jutarnjeg lista, više od drugih u razgovore je zagazio američki HPS Investment Partners.

HPS je, kako se tvrdi, osim za refinanciranje roll-upa zainteresiran i za vlasništvo u krovnoj nizozemskoj tvrtki. A uz taj fond odnosno investicijsku kompaniju u prvoj se rundi “imenovanja” interesenata spominje i ruska investicijska grupacija Alfa.

I prije toga mahom se spominjalo “private equity” i “hedge” fondove, pa je tako i Maksim Poletaev, savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka, poručujući da su im počele stizati ponude za udjel u Agrokoru (39,2%) naveo upravo “razne fondove, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije”. Fondovi rizičnog kapitala najprirodniji su profil investitora u slučaju Agrokora, jer kompanija kakva je danas jednostavno nije roba za strateške investitore, ističe domaći financijaš, uvjeren kako konkretizacija razgovora s investitorima tek slijedi. Jer, kaže, i rizičnim fondovima u odlučivanju su važna podloga financijska izvješća.

U Agrokoru se zasad suzdržavaju od komentara u vezi s mogućim imenima igrača za refinanciranje. Privode kraju radnje za provedbu nagodbe i objavu datuma početka implementacije s kojim nova grupa počinje s radom, a nakon toga će biti refinanciran tzv. Ugovor o najstarijem kreditu”.

Nagodbom je određeno da po ispunjenju tzv. odgodnih uvjeta za provedbu nagodbe Agrokor javnom objavom proglasi datum početka provedbe. Računa se da će to biti 4. ožujka, a javna objava treba biti najmanje 15 i najviše 30 radnih dana prije pa se ona očekuje idući tjedan. Na datum početka provedbe stupa na snagu obveza novčane isplate nepotpuno naplativih tražbina manjeg iznosa u novcu, otpis tražbina koje se otpisuju temeljem nagodbe, ustup ustupljenih tražbina Aisle Dutch TopCo-u, izdavanje “novih instrumenata”, uvjeti namirenja tražbina razlučnih vjerovnika, kao i niz drugih ključnih koraka i obveza definiranih nagodbom, uključujući i prvu skupštinu novih vlasnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close