PBZ osigurao 12 milijardi kuna za malo i srednje poduzetništvo

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2014. u 17:03
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Najpoznatiji investitor u hrvatski startup Monolith i direktor istoimene investicijske kuće Oliver Rothschild na konferenciji Startup Croatia iznio razlike između američkog i europskog financijskog modela ulaganja u poduzetničke ideje.

Najpoznatiji investitor u hrvatski startup Monolith i direktor istoimene investicijske kuće Oliver Rothschild na konferenciji Startup Croatia iznio je razlike između američkog i europskog financijskog modela ulaganja u poduzetničke ideje.

Prema izjavi koju je dao Zoran Kureljušić, izvršni direktor u grupi poslova s malim i srednjim poduzećima PBZ-a, ta banka ima u planu uložiti 12 milijardi kuna u male i srednje tvrtke u Hrvatskoj, ali zasad ne planira ništa od tog novca uložiti u neki hrvatski VC fond ili napraviti vlastiti VC fond koji bi ulagao u hrvatske startupe.

"Naša uloga nije toliko ulagati u početne faze razvoja tvrtki već u one poslovne poduhvate koji su se tijekom prvih godinu i pol dana rada pokazali uspješnima", kazao je Kureljušić pojašnjavjući da tako štite interese štediša.

Rotschild je istaknuo da je taj problem specifičan za cijelu Europu i njen financijski sektor te dodao da se moraju pronaći rješenja za pomoć startupima.

Dodaje da je bitno usvojiti dobru praksu, i to ne samo razvojem VC fondova već i kroz crowdfunding i croadinvesting.

"Crowdfunding postoji već jako dugo i dobar je primjer kako se vrlo rano i vrlo praktično može testirati što bi u budućnosti moglo biti uspješno a što možda i ne", kaže Rotschild.

Poznati svjetski investitor dodao je da mu vrlo vjerojatno Monolith uskoro neće biti jedina investicija u Hrvatsku. Kaže da je u pregovorima o investiciji u jednog etabliranog igrača u području big data tehnologije iz Hrvatske.

"Osnivač tvrtke radio je u tri najveće svjetske IT tvrtke, a njegov biznis je globalan i dobro se razvija pa sam vrlo optimističan", kažeRothschild.

Kako doznajemo, prva investicija u Hrvatsku, startup Monolith razvija se dobro.

Martin Birač, direktor Monolitha kaže da surađuju izravno s Nikeom, Timberlandom i sa Scotch & Soda.

"Naša ponuda je globalna i otkako smo to prihvatili bilježimo nevjerojatan rast, a to je djelom i razlog zašto u Hrvatskoj želim govoriti o uspjehu Monolitha kako bi poduzetnicima ovdje pokazao da ako misle globalno stvarno mogu uspjeti i država ih treba u tome poticati", zaključuje Birač.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zna se tko su Rotschildi…

Obitelj Rothschild je vlasnik err… svega!?

Prema Poslovnom on je poznati svjetski investitor.

Utipkam Oliver Rothschild CNBC – nista, Bloomberg nista. Na Wikipediji gomila nepoznatih firmi u kojima je bio chairman.

Ako je ovo najpoznatiji investitor u hrvatske startupe zelim im puno srece, trebat ce im.

Najpoznatiji investitor u Kanadske stratupe je naravno Hrvat.

Vaš link …

New Report

Close