PBZ, HPB i HBOR odrekli se hipoteka u predstečaju Hidroelektre

Autor: Suzana Varošanec , 25. ožujak 2015. u 13:09
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Banke su naknadno dostavile izjave o odricanju od prava na odvojeno namirenje, i to tražbine HBOR-a u iznosu od 25,2 milijuna kuna, PBZ-ove u iznosu od 142,55 milijuna kuna te HPB-ove u iznosu od 22,87 milijuna.

Hidroelektra niskogradnja objavila je preko Zagrebačke burze informaciju o današnjem rješenju Financijske agencije kojim se precizno utvrđuje rezultat glasovanja, te kako su glasovali vjerovnici unutar tri glasačke skupine, banaka, države i dobavljača.

U ponovnom postupku predstečajne nagobe ove građevinske tvrtke ročište za glasovanje održano je 19. ožujka. Tad je plan, pored dobavljača, premoćno dobio podršku većine financijskih institucija, a sad se upravo pokazuje i da je riječ o 97,85 posto tražbina od utvrđenih 197 milijuna.

Glasovanje banaka o planu Hidroelektre, odnosno za njegovu podršku, omogućila je jedna ključna odluka razlučnih vjerovnika koja je prethodila samom glasovanju. Riječ je o odluci Privredne banke Zagreb, ali i HBOR -a te Hrvatske poštanske banke o odricanju prava na odvojeno namirenje.

Izgleda da je takva odluka  prispjela kao podrška u zadnji tren. Naime, u pogledu navedenih banaka Fina je utvrdila u svojem rješenju, inače ono isto nosi današnji datum, kako su banke naknadno dostavile izjave o odricanju od prava na odvojeno namirenje, i to tražbine HBOR-a u iznosu od 25,2 milijuna kuna, PBZ-ove uiznosu od 142,55 milijuna kuna te HPB-ove u iznosu od 22,87 milijuna.

Podsjetimo da je za plan financijskog restrukturiranja Hidroelektre glasovalo je 76,06 posto vjerovnika, čije tražbine ukupno iznose 313,014 milijuna kuna. Pored ključnih glasova navedenih banaka plan je dobio podršku i 57,99 posto tražbina ostalih vjerovnika za koje je utvrđeno da raspolažu s ukupno 204 milijuna kuna tražbina. Na drugoj strani je ostala država: protiv plana glasovalo je 90,52 posto tražbina predstavnika javne uprave i trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu koji raspolažu s 8,4 milijuna.

Nakon što je na ročištu u ponovnom postupku predstečajne nagodbe Hidroelektre niskogradnje potrebnom većinom na Fini izglasan plan financijskog restrukturiranja za ovog dužnika, o toj činjenici Fina je objavila svoje rješenje u kojem se pored navedenog utvrđuje da je postupak proveden u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te da je Hidroelektra  dužna u roku od 15 dana izvršnosti ovog rješenja podnijeti trgovačkom sudu prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe, uz koji je obvezan i  predstečajne nagodbe.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iz dosadašnje prakse nagodbi, vidljivo je da se većina vjerovnika koji imaju zalog, svog prava na odvojeno namirenje odriču na samom ročištu, tako da to ne iznenađuje.
Iznenađuje samo mala podrška države i državnih institucija…

New Report

Close