PBZ CO pristaje na namirenje vjerovnika nauštrb svog udjela

Autor: Suzana Varošanec , 19. svibanj 2019. u 22:00
PBZ CO bio je jedini ponuditelj

Danas će biti jasno može li krenuti ključna faza u procesu, kako glede namirenja vjerovnika, tako i završetka stečaja.

Za hotelsku kuću Vis koja je u stečaju već petu godinu, danas je dan D.  Na Trgovačkom sudu u Splitu sastaju se vjerovnici radi glasovanja o stečajnom planu.

Nakon završnih korekcija u samom planu, država i Karlovačka banka, kao razlučni vjerovnici držali bi kontrolni paket. 

Jača utjecaj države
Novi ulagač, odnosno jedini ponuditelj PBZ Croatia osiguranje, prema čijoj ponudi je plan i sačinjen, prihvatio je prijedlog razlučnih vjerovnika da se oni u većoj mjeri namire u kapitalu društva, na uštrb svog većinskog udjela. Tako su izmjene rezultirale s manjim udjelom PBZ CO-a za nekoliko posto, koji  bi po ostvarenju predviđenih mjera u planu držao 73,35% .

Izmjene pojačavaju utjecaj države na poslovanje društva, dok, doznajemo, nema promjena glede namirenja ostalih vjerovnika.  U Ministarstvu financija ovih je dana zasjedao i Odbor vjerovnika Visa, koji je dao jednoglasnu podršku stečajnom planu. Kako je sud izvijestila stečajna upraviteljica Mira Hajdić, članovi odbora slažu se i s time da je namirenje vjerovnika prema prijedlogu plana povoljnije od namirenja prodajom imovine u likvidacijskom postupku. 

 

Hajdić

Radnici predloženi stečajni plan podržavaju 100 posto.

Prema njezinim riječima, radnici 100%-tno podržavaju plan, dane su i prethodne suglasnosti za nenovčano namirenje od strane svih vjerovnika, s iznimkom jednog koji je svrstan u posebnu skupinu. Po ostalim skupinama očekuje se, kaže upraviteljica, ili visok postotak ili jednoglasno glasovanje.  Danas će sve oko plana biti jasno, pa tako i o oko mogućnosti da krene ključna faza u procesu, kako glede namirenja vjerovnika, tako i završetka stečaja u kojem je ostvaren uspješan kontinuitet djelatnosti viškog hotelijera. 

U igri Valamar i Maistra?
Odlučujuća je i za budućnost tvrtke, jer prema planu, sva imovina koja čini stečajnu masu ostaje u imovini društva, u cilju stvaranja osnove za održivi nastavak i razvoj poslovanja, pomognutog snagom i brendom jedne od renomiranih domaćih menadžment kompanija. Iako o tome nema službenih informacija, no nagađanja vode do Maistre i Valamara.

Komentirajte prvi

New Report

Close