Pazite što kupujete: Stavljaju cijenu kao da je sniženje, a radi se o redovnoj cijeni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2021. u 10:27
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Prema zakonu, sezonskim sniženjem smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. 

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata (DI) tijekom siječnja i veljače obavila je 519 inspekcijskih nadzora u kojima su nadzirana zimska sezonska sniženja i utvrdila 66 prekršaja, izvijestio je u utorak DI.

Prekršaji su se odnosili na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača te na nepoštenu poslovnu praksu trgovca.

Kod nepoštene poslovne prakse utvrđeno je zavaravanje potrošača odnosno isticanje određene pogodnosti u odnosu na cijenu proizvoda, tj. oglašavanje prodaje po nižim cijenama iako se radilo o redovnoj cijeni proizvoda. U takvim slučajevima, kako se navodi, potrošač ne ostvaruje pogodnost kupnje proizvoda po istaknutim sniženim cijenama u odnosu na cijenu proizvoda po kojoj se proizvod prodavao prije sezonskog sniženja.

Iz Državnog inspektorata ističu kako su pojedini utvrđeni prekršaji u pogledu isticanja cijena otklonjeni tijekom inspekcijskog nadzora te za te prekršaje tržišni inspektori nisu podnosili optužni prijedlog niti izdavali prekršajni nalog. Za sve ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja su poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.

Prema zakonu, sezonskim sniženjem smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. Proizvod koji se prodaje u okviru sezonskog sniženja, mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen cijenom u redovnoj prodaji te novom, sniženom cijenom. Zimsko sezonsko sniženje počinje 27. prosinca te može trajati najdulje 60 dana.

Ako se tijekom nadzora utvrdi da za proizvode koji su na sniženju ili drugom posebnom obliku prodaje trgovac zavarava potrošače u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata, tada se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi odnosno zavaravajućoj poslovnoj praksi trgovca.

Komentirajte prvi

New Report

Close