Pavle Kalinić: Dva tjedna kasnimo sa strogim mjerama, prijedlog zasad odbijen

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2020. u 10:13
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Strah me da će krenuti eksponencijalni rast. Moramo se zaštititi, rekao je Kalinić.

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, u Novom danu na televiziji N1 je rekao da je Hrvatska sa strožim mjerama krenula prekasno.

‘Preko dva tjedna kasnimo s donošenjem odluka’, istaknuo je Pavle Kalinć u Novom danu.

‘Tri puta dnevno obavlja se dezinfekcija javnog prijevoza. Italija je isto kasnila, jučer su imali skoro 360 mrtvih jer su s ovim mjerama krenuli prekasno. Strah me da će krenuti eksponencijalni rast. Moramo se zaštititi. Kina je to sasjekla rigoroznim mjerama, njemačka je počela zatvarati granice, a mi imamo situaciju da kamion može ući u Hrvatsku, a ne može izaći. Za zaštitu stanovnika je sad najvažniji nacionalni stožer koji mora početi povlačiti poteze’, dodao je.

Rekao je da je Stožer Grada Zagreba upoznat sa svim mjerama da se u KB Dubrava uspostavi respiratorni centar. Kao jedno od krajnjih rješenja u obzir su uzimali i Arena Centar, no Kalinić kaže da će se prije Arene tražiti druga rješenja:

‘Kad krene eksponencijalni rast, ima još nekoliko ‘beck upova’, a Arena je najcrnji scenarij.’

Ministar Beroš i šef HZJZ-a danas su na konferenciji za medije odgovorili na zahtjev Kalinića.

“U medijskom prostoru sada dolaze druge inicijative i ishitrene mjere, koje razumijemo i uvažavamo sve sugestije i prijedloge, međutim napominjemo da s nacionalnog aspekta doista na temelju stručnih i znanstvenih prijedloga poduzimamo i preporučujemo sve ono što je u skladu sa znanstvenim evaluacijama i što se radi u svijetu”, poručio je ministar Beroš.

Krunoslav Capak kazao je da je bitno da se održava balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera. “Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo predlagati dnevno Stožeru i vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne”, kazao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close