Pavao Vujnovac osnovao holding 

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2024. u 14:02
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pavao Vujnovac osnovao je Sustainable Solutions Holding (SSH), krovni investicijski holding koji će upravljati udjelima u kompanijama u kojima je ovaj hrvatski gospodarstvenik dosad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba.

Nova vlasnička struktura, odnosno prilagodba s vlasništva fizičke osobe na investicijski holding, omogućit će daljnju internacionalizaciju portfelja te jednostavniji pristup međunarodnim financijskim tržištima. Riječ je o nastavku najavljenog korporativnog restrukturiranja, kojim se Pavao Vujnovac povlači iz operativnog poslovanja kompanija u kojima ima vlasništvo te preuzima ulogu financijskog investitora.

SSH je, kao i velik broj međunarodnih korporacija, registriran u Švicarskoj, državi s jednim od najrazvijenih financijskih tržišta u Europi, te će funkcionirati kao investicijski holding kroz koji će – u prvoj fazi – ulagati u državama šireg okruženja, a kasnije diljem Europe. Investicijski fokus ostaje na energetici, logistici, proizvodnji hrane i pića, maloprodaji te nekretninama.

Upravo je pristup nekima od najvećih europskih financijskih institucija ključan razlog u prilagodbi vlasničke strukture. Time se ponajviše smanjuje rizik za hrvatsko financijsko tržište na kojem dominiraju banke, a samim time i stroga regulatorna pravila oko kapitalne izloženosti prema istoj vlasničkoj strukturi, bez obzira na činjenicu da je riječ o kompanijama koje uspješno zasebno funkcioniraju. Kako je u Hrvatskoj ipak riječ  – u europskim okvirima – o relativno malenom financijskom tržištu i financijskim institucijama, prilagođena vlasnička struktura omogućit će vlasniku pristup dugoročnom i održivom financiranju za sve projekte te lakše investiranje u inozemstvu.

Prilagodba vlasničke strukture u društvima u kojima Pavao Vujnovac izravno drži udjele započela je u dijelu društava te će trajati minimalno godinu dana, ali neće imati nikakvog utjecaja na operativno funkcioniranje i – još važnije – na poreznu rezidentnost kompanija u kojima će se prilagodba provesti.

Kompanije će nastavljati zapošljavati i plaćati sva porezna davanja u zemljama u kojima imaju sjedište.

Naglašavamo da je riječ o privatnom investicijskom holdingu koji isključivo konsolidira vlasništvo te da među kompanijama s prilagođenom vlasničkom strukturom i dalje neće biti financijske kroskolaterizacije ili slične kreditne povezanosti.

Jedini vlasnik i predsjednik uprave društva SSH je Pavao Vujnovac koji ostaje porezni rezident u Republici Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close