Patent za pročišćavanje virusnih cjepiva

Autor: Lucija Špiljak , 12. veljača 2020. u 21:59
Primjena u biotehnološkoj i farmaceutskoj branši/GORAN STANZL/PIXSELL

Sveučilište u Zagrebu i slovenski BIA Separation zajedno razvijaju rješenje.

Sveučilište u Zagrebu i tvrtka BIA Separation iz Slovenije sklopili su sporazum o transferu tehnologije za patentirano rješenje pročišćavanja virusnih cjepiva, koje se razvijalo u sklopu projekta Kromatografsko pročišćavanje biomolekula i njihova karakterizacija, Hrvatske zaklade za znanost.

Za rješenje su zaslužni istraživači Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu – dr. Marija Brgles, dr. Beata Halassy i dr. Dubravko Forčić. Sa Sveučilišta navode da su oni stručnjaci u području virusnih cjepiva, već afirmirani kroz različite projekte i programe, među kojima je i nacionalni Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva CerVirVac.

Prema njihovu radu, čestice virusa visoke čistoće preduvjet su djelotvornosti i sigurnosti preventivnih i terapeutskih oslabljenih virusnih cjepiva, a uklanjanje nečistoća uz očuvanje osjetljive strukture čestica virusa težak je zadatak, stoga je učinkovit postupak elucije u prirodnim uvjetima nakon pročišćavanja u imunoafinitetnoj kromatografiji značajan iskorak koji rezultira čistim virusnim česticama s očuvanom cjelovitošću i funkcionalnostima.

Ovaj znanstveni rad objavljen je u međunarodnom časopisu Journal of Chromatography A, a Europski patentni ured (EPO) krajem 2019. potvrdio je priznanje europskoga patenta pod naslovom An Elution Mobile Phase and Process for Immunoaffinity Chromatography of Viruses.

U siječnju 2020. najavljeno je priznanje patenta i u SAD-u. Sa zagrebačkog Sveučilišta objašnjavaju da se sporazum sastoji od djelomičnog prijenosa prava i licencije na razvijeno rješenje, a omogućit će primjenu rješenja u praksi u procesima pročišćavanja virusa u tvrtkama u cijelom svijetu.

Njime se definira daljnja suradnja BIA Separationsa i Sveučilišta u biotehnološkoj i farmaceutskoj industriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close