Park prirode Medvednica u nedjelju otvara novu atrakciju za posjetitelje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2016. u 10:31
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Projekt je financiralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt integracije u EU Natura 2000.

U Parku prirode Medvednica u nedjelju će svečano biti otvorena špilja Veternica u kojoj je dovršen projekt uređenja posjetiteljske infrastrukture, pa iz tog parka pozivaju građane da ih posjete. 

 Projekt je vrijedan 1,7 milijuna kuna, a financiralo ga je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt integracije u EU Natura 2000. Na svečanosti otvaranja špilje Veternice u potpuno novom izdanju, bit će i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

 Park prirode Medvednica špilju Veternicu otvara u sklopu obilježavanja "Tjedna parkova Hrvatske". Na Planinarskom domu Glavica od 10 do 16 sati bit će ogranizirane besplatne edukativne radionice o šišmišima, namijenjene poglavito djeci. Obilazak Veternice bit će organiziran svaki puni sat.

 "Posjetitelji će imati prilike čuti kako zvuči rika medvjeda, glasanje šišmiša i kako je zvučalo kada su nekoć davno kroz špilju tekli slapovi", najavljuju u Parku prirode Medvednica.

 S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je, po veličini, šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno "raste" nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i "obični" turisti, uz vodstvo stručnog vodiča, mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni. 

 Iako na prvi pogled nije tako atraktivna kao neke druge turistički uređene špilje, Veternica se može podičiti brojnim detaljima koji se drugdje rijetko viđaju. To su vrtložni lonci, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, 'zdenac želja' u 'koncertnoj dvorani', fosili pradavnih školjaka i ježinaca.

 Špilja je nastala u krškom "džepu" jugozapadnog dijela Medvednice, poniranjem voda s područja Ponikvi duž pukotina u stijenama. Za nju se može reći da je najstariji arheološki lokalitet Zagreba. Osim špiljskog medvjeda, koji je bio vrlo čest stanovnik špilje, u Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje: špiljski lav, leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo i golemi jelen.

 Danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači – šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Zato u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije – zimskog sna. Zbog njih su na ulazu Veternice postavljena i posebna rešetkasta 'bat friendly' vrata koja šišmišima omogućavaju nesmetan prolaz, a sprječavaju ulaz nezvanih posjetitelja, te tako štite ove neobične životinjice i njihov špiljski dom.

 Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Komentirajte prvi

New Report

Close