“Parcela za jednu kunu”: Općina daruje mladima zemljišta za gradnju obiteljskih kuća

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2017. u 13:03
Foto: Thinkstock

Parcele su površine od 250 do 600 četvornih metara i na njima se može graditi kuća od stotinu kvadrata, najviše na tri kata.

Dok su građanima Hrvatske, i to neovisno o tome tko zbori, usta puna kritike na račun sve lošije demografske slike Lijepe naše i iseljenja mladog i školovanog kadra u inozemstvo, jedna je općina u Istri s riječi prešla na djela i pokazala način kako mlade ljude ne samo zaustaviti na rodnoj grudi, već i kako dovesti nov kvalitetan i kvalificiran kadar kojem će omogućiti rješenje stambenog pitanja, nerijetko osigurati i radno mjesto. Mala općina Bale s tim se egzistencijalnim pitanjima pozabavila još 2004., da bi danas, 13 godina kasnije ubirala plodove svog rada i načina razmišljanja.

Konkretna politika

Baljanski projekt "Parcela za jednu kunu" osmišljen je 2004. godine, a pokretač je Zaklada, odnosno tvrtka Mon Perin iza koje i danas, kao i prije 13 godina stoji rođeni Baljanin Plinio Cuccurin, piše Glas Istre.

Danas svjedočimo strelovitom razvoju Bala, koje su od zapuštenog mjesta postale iznimno privlačno ljetovalište i kulturno središte Istre. Zdušno se radi i na demografskoj obnovi.

– Općina Bale na području Grote osigurala je stotinjak parcela za gradnju obiteljskih kuća za korisnike projekta "Parcela za jednu kunu". Parcele su površine od 250 do 600 četvornih metara i na njima se može graditi kuća od stotinu kvadrata, najviše na tri kata. Ugovor također osigurava da se dio objekta može iznajmljivati, odnosno koristiti za tihi obrt, objašnjava nam načelnik Bala Edi Pastrovicchio, od kojeg doznajemo da su već tri mlade obitelji uselile u svoje nove kuće, a do danas je sklopljeno 15-ak ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close