Dijamanti hrvatskog gospodarstva
Bitka s neizvjesnošću

Pandemija usporava ulaganja u turističkom sektoru, pitanje u kojem opsegu

Adris je redefinirao planove ulaganja, Valamar svoje još ‘važe’, Sunce je na čekanje stavilo agendu za iduću godinu, a Arena Hospitality tek će otkriti daljnje poteze.

Marija Crnjak
29. lipanj 2020. u 22:00
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Pandemija će mnoge turističke kompanije ove godine, a možda i u narednom periodu prisiliti da revidiraju investicijske planove, što nije lak posao s obzirom na nepredvidivost situacije. Za većinu, razina ulaganja ovisit će o prihodu koji uspiju namaknuti ove godine, što se trenutno nikako ne može predvidjeti, pa čak ni sudeći po stanju rezervacija.

Od velikih turističkih kompanija pokušali smo doznati nešto više o tome hoće li turizam ove godine ostati predvodnik investicija u Hrvatskoj, što se za mnoge pokazalo kao teško pitanje. Nakon lanjskog dovršetka velikog ulaganja u Hotel Park i zonu Monte Mulini, Adris čekaju novi projekti u Zagrebu, no to tek kreće u fazi projektiranja.

Drukčiji prioriteti

“S obzirom na pandemiju i znatno smanjenje poslovnih aktivnosti u turizmu, redefinirani su i naši investicijski planovi i određeni prioriteti. Dovršit ćemo sve planirane i započete investicije u 2020. te nastaviti s pripremama projekata za sljedeće godine.

Konkretne investicije u ovoj godini u Istri uključile su renoviranje hotela Eden, a najznačajnija investicija je podizanje razine kvalitete sadržaja i ponude u rovinjskim i vrsarskim kampovima.

U Zagrebu započinje projektiranje kompletne obnove hotela Panorama i Westin, dok je u Dubrovniku najznačajniji projekt 3. faza uređenja hotela Hilton Imperial”, pojasnili su nam iz Adrisa, kojeg je pandemija zatekla recimo u pauzi između dva velika investicijska projekta, što im može biti olakotna okolnost.

1,5

milijardi kuna kanio je ukupno uložiti Valamar u turističku zonu Pical u Poreču

Za Valamar Rivieru stvari će biti manje jednostavne, jer su oni već krajem 2019. krenuli u realizaciju mega projekta u Poreču, no zasad nas nisu izvijestili kako ide dinamika provedbe i hoće li je pandemija usporiti ili zaustaviti. Kako su najavili još prošle jeseni, nakon još jedne rekordne sezone i s još jako dobrim uvjetima financiranja na globalnom tržištu, Valamar u porečkoj zoni Pical planira realizirati investiciju u Hotel Pinea ukupne vrijednosti 790 milijuna kuna, čiji dovršetak je planiran za sezonu 2021. Pinea će biti luksuzni cjelogodišnji hotel s pet zvjezdica i 514 smještajnih jedinica, u okviru kojeg će se nalaziti i najveći hotelski event centar u Istri s kongresnim kapacitetom od 1200 gostiju.

Projekt predstavlja transformaciju porečkog turizma prema onom više kvalitete, koji će otvoriti 500 cjelogodišnjih radnih mjesta, dovesti goste bolje platežne moći, povećati potrošnju, produljiti sezonu i poboljšati kvalitetu plaža i šetnica u zoni Pical za građane i goste grada.

Uz realizirana ulaganja u prethodnom razdoblju, Valamar planira ukupno uložiti oko 1,5 milijardi kuna u Pical, čime će nastati jedna od najatraktivnijih turističkih zona u Hrvatskoj, koja uz Hotel Pinea obuhvaća lani otvoreni Valamar Collection Marea Suites 5*, Valamar Parentino Hotel 4* (bivši Zagreb) te postojeće smještajne kapacitete Valamar Pinia Hotela.

Plan je da se u novoj zoni Pical u suradnji s Gradom urede plaže, šetnice, sportske i rekreacijske sadržaje. Sunce hoteli za 2020. nisu imali planiranih značajnijih investicija, a načelne planove za 2021. zbog situacije stavljaju na čekanje.

“U 2020. ćemo odraditi manje investicije nužne za redovno funkcioniranje hotela i investicijsko održavanje koje nije moguće odgoditi”, potvrdio je Ivan Potkrajčić, član Uprave Sunce hoteli. Jedna od tih investicija je bila i otvaranje bike zona u Bluesun hotelu Alga u Tučepima, čime je on postao prvi certificirani bike hotel u Bluesun lancu, a vrijednost ove investicije bila je 100 tisuća eura.

Pulska Arena Hospitality Grupa uspjela je dovršiti investicijske zahvate u kampu Arena Grand Kažela, apartmanskom naselju Arena Verudela Beach te restoran Yacht. Kako doznajemo u kompaniji, najveća dvogodišnja investicija u hotel Brioni i dalje ide, ali izmijenjenim i smanjenim intenzitetom pa još nije točno definiran datum otvaranja novog hotela, što će ovisiti o okolnostima uzrokovanih pandemijom.

Kako je poznato, Arena je lani uložila više od 250 milijuna kuna u svoj portfelj, što je uključivalo prvu fazu ulaganja u kamp Grand Kažela i prvih 10 smještajnih jedinica apartmanskog naselja Verudela Beach.

Hoće li otvoriti?

U ovoj godini nastavljena je druga faza investicije u kamp Kažela, u što je uloženo oko 50 milijuna kuna, a ukupna investicija u obje faze iznosi nešto više od 200 milijuna kuna.

Ukupna investicija za obnovu apartmanskog naselja Arena Verudela Beach iznosila je oko 68 milijuna kuna.

Kompletno uređenje i repozicioniranje hotela Brioni krenulo je početkom ove godine, a tek će se vidjeti hoće li hotel uspjeti otvoriti vrata idućeg ljeta, što je bilo u planu.

Nakon obnove, Hotel Brioni trebao bi postati suvremeni, luksuzni hotel s 227 soba i suiteova, s ambicijom da postane perjanica hotelskog poslovanja Arena Hospitality Groupe.

Hotel sa svojih sedam katova, uz smještajne jedinice koje će većinom imati prekrasan pogled na otočje Brijuni, po čemu je hotel i dobio ime, imat će kompletno obnovljene ostale sadržaje kao što su sale za sastanke i konferencije, zatvoreni bazen, wellness centar sa saunama i prostorijama za opuštanje, fitness centar te vanjski “infinity” bazen sa sunčalištem… Ukupna investicija iznosi oko 245 milijuna kuna.

New Report

Close