‘Pandemija je prilika za promjenu poslovnih modela u turizmu’

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2020. u 22:00
Hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac sudjelovala je na Europskoj konvenciju o turizmu /DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Napomenuto je kriza ujedno prilika za brzu transformaciju, da se u turizmu drukčije postave prioriteti, promjene poslovni modeli i da se okrenemo zelenijim, održivim rješenjima, digitalizaciji, …

U sklopu 18. Europskog tjedna regija i gradova koji u Bruxellesu, Europska komisija organizirala je Europsku konvenciju o turizmu, kako bi se otvorio dijalog o načinima izlaska iz krize turističkog sektora teško pogođenog korona pandemijom, ali i o viziji turizma 2050. godine.

Priznajući kako se struka nikad u povijesti nije suočila s potpunim globalnim prekidom putovanja, zbog čega je ova kriza na sektor udarila nezapamćenim razmjerima, turistički eksperti, ministri i poduzetnici odaslali su poruku da se iz svega mogu izvući pouke koje bi mogle biti korisne za razvoj ove grane.

Napomenuto je kriza ujedno prilika za brzu transformaciju, da se u turizmu drukčije postave prioriteti, promjene poslovni modeli i da se okrenemo zelenijim, održivim rješenjima, digitalizaciji i upravljanju temeljenom na podacima.

“Ovo je prilika da se pokušaju izbjeći loše posljedice poput zagušenja gradova zbog ogromnog broja turista i zagađenja koje uzrokuje putovanje. Treba ozbiljno razmišljati o promjeni transportnih navika i učiniti ih održivijim i manje zagađujućim”, kazao je zamjenik gradonačelnika Amsterdama Victor Everhardt.

U programu Konvencije govorila je i hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je istaknula kako je turizam jedan od najsloženijih gospodarskih sustava.

“Kriza različito utječe na ugostiteljstvo, touroperatore, prijevoz i smještaj, tako da će te djelatnosti trebati posebno prilagođenu podršku”, kazala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close