Ovo su najveći izazovi za proizvođače hrane

Autor: Marta Duić , 18. listopad 2021. u 14:07
Porasla je cijena ratarskih proizvoda/KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Najviše se ističe problem stanovnika kojima je nedostupna kvalitetna i zdrava prehrana.

Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a svjetski dan hrane ove je godine obilježio pod sloganom ‘Budućnost hrane je u našim rukama’.

Najviše se ističe problem stanovnika kojima je nedostupna kvalitetna i zdrava prehrana, problem razvijenih zemalja u kojima se bore s prekomjernom konzumacijom i zdravstvenim troškovima zbog pretilosti, dok je na globalnoj razini sve veći problem bacanje hrane.

“Želimo ukazati na trendove i nove zelene politike koje će oblikovati i stvoriti nove prehrambene sustave diljem EU.

Proizvođače hrane čeka vrlo neizvjesna budućnost, kao rezultat primjene novih politika uvjetovanih ciljevima Zelenog plana”, naglašeno je u analizi Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Stručnjaci Smartera ističu kako je utjecaj na tržišta hrane na početku ostao ograničen zahvaljujući otpornosti globalnog prehrambenog lanca, no pandemija je ove godine značajno promijenila tržišne okolnosti u proizvodnji i trgovini hrane.

“Pandemija je uzrokovala i nedostatak radnika, klimatske promjene dovele su do podbačaja u proizvodnji žitarica i uljarica što je dovelo i do rasta cijena ratarskih proizvoda i stočne hrane. Istovremeno, na globalnoj razini stvoreni su viškovi proizvoda stočarstva, mesa i mlijeka zbog čega se proizvođači borbe za opstanak”, ističu u Smarteru.

Za kraj napominju kako je pred resornim ministarstvom, proizvođačima i znanosti velik izazov te poručuju kako učinkovita provedba ciljeva Zelenog plana ne zahtijeva samo upotrebu novih znanja i digitalnih tehnologije već inovativno i pametno upravljanje tržišnim mehanizmima te planiranje intervencija regulatorne politike.

Komentirajte prvi

New Report

Close