Pan-Pek s ‘bratskim’ Studencem ide u ‘podebljavanje’ tržišnog udjela

Autor: Ana Blašković , 19. listopad 2020. u 07:58
Foto: M. Habljak/PIXSELL

Lanac sa 65 svojih pekarnica, od čega većinu u Zagrebu, lani je ostvario rekordnih 36 milijuna eura prihoda.

Dvije i pol godine nakon ulaska u Pan-Pek poljski fond Enterprise Investors, pod čijim kišobranom je i trgovački lanac Studenac, preuzima potpunu kontrolu nad tom prehrambeno-pekarskom kompanijom.

S osnivačem Pan-Peka Ivanom Paraćem, s kojim su dosad dijelili vlasništvo u omjeru 65:35 posto, postignut je dogovor o kupnji preostalog udjela ističući da zadnju riječ tek treba dati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Vrijednost transakcije nije objavljena što se pravda klauzulom o povjerljivosti.

O razlozima preuzimanja 100-postotnog udjela iz Varšave kažu da se radi o prirodnom tijeku događaja. “Ta transakcija vrlo je prirodan idući korak u procesu sukcesije tijekom koje je osnivač odlučio u potpunosti izaći i monetizirati svoj udio.

Snažno vjerujemo u taj posao i spremni smo na daljnja ulaganja u tu vrlo uspješnu kompaniju”, kaže Anna Czywczyńska zadužena za komunikacije Enterprise Investorsa.

“Nastavit ćemo s naporima g. Paraća da osnažimo Pan-Pekovu vodeću poziciju u Adria regiji pod upravljačkom palicom aktualnog glavnog izvršnog direktora, Jánosa Királyja” rekao je partner EI-ja Michal Kedzia.

Bez zaokreta u poslovanju

Pan-Pek je jedan od najvećih proizvođača smrznutih pekarskih proizvoda u Adria regiji, s kanalom prodaje prema trgovačkim lancima u Hrvatskoj i mrežom od 65 vlastitih pekarnica od kojih je glavnina u Zagrebu, a manji dio na obali.

U samom poslovanju Pan-Peka, koji je lani ostvario rekordnih 36 milijuna eura prihoda, ne bi trebalo očekivati zaokrete, no izgledno je da će se najavljenim ulaganjima i posrednom vezom s “bratskim” Studencem (također u ekspanziji) tržišni udio ‘podebljavati’.

“Ne očekujemo veće promjene poslovnog modela kompanije. Ona će nastaviti ulogu proizvođača koji prodaje u moderne trgovačke maloprodajne lance kao i onu operatora maloprodajnih pekara. Ipak, uvjereni smo da će Pan-Pek još brže rasti nego u prošlosti”, kaže.

Na pitanje stoji li iza preuzimanja potpune kontrole nad kompanijom u konačnici izlazna strategija iz Varšave odgovaraju niječno. “Ne predviđamo prodaju Pan-Peka u bližoj budućnosti”, kratko kaže Czywczyńska.

Enterprise Investors jedan je od većih regionalnih igrača u srednjoj i istočnoj Europi. Aktivan od 1991. dosad je kroz devet fondova pod upravljanjem prikupio 2,5 milijarde eura kapitala, a na listi kompanija u koje je uložio nalazi se 199 imena. Lepeza se proteže kroz četiri zemalje, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju i Hrvatsku.

Premda se u kontekstu interesa, pa i testiranja pojedinih meta, spominju godinama, u Hrvatskoj su (zasad) jedine dvije investicije Pan-Pek i Studenac, obje realizirane u svega par mjeseci 2018.

Uskoro još jedno iznenađenje?

S poljskim fondom kalkulira se kao potencijalnim kupcem Leda, a takva nagađanja u Enterpriseu ne demantiraju, ali ni potvrđuju držeći će se politike ne komentiranja potencijalnih ‘dealova’.

Michal Kedzia nedavno je rekao da ih korona kriza nije zaustavila u aktivnom skeniranju prilika na tržištu te da bi se njezin utjecaj eventualno mogao preliti na produljenje perioda držanja investicije. Ne odustaju ni od širenja Studenca s obale na kontinent, ali isključivo nastavljajući politiku manjih formata trgovina.

Ako je suditi po njegovim najavama da u ‘pipelineu’ do kraja godine imaju dvije transakcije, a pritom se povećanje udjela u Pan-Peku pokaže kao prva od njih, u kratkom vremenu bi iz Enterprise Investorsa moglo stići još jedno iznenađenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close