Pametno vođenim restrukturiranjem osigurao rast poslova i prihoda

Autor: Darko Bičak , 30. studeni 2022. u 07:00
Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar – Elektroindustrije nominiran je u izboru za 2022.

Kada je početkom 2020. preuzeo funkciju predsjednika Uprave Končar Elektroindustrije, Gordanu Kolaku zasigurno je velik izazov bio kako će se na toj poziciji snaći nakon karizmatičnog Darinka Baga koji je prije njega 21 godinu vodio jednu od perjanica hrvatske industrije. Usprkos pandemiji korone te energetskoj krizi uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, vrlo uspješno odrađuje svoj mandat. U razdoblju 2020. – 2022. pod njegovim je vodstvom provedeno restrukturiranje dijela poslovanja u svrhu povećanja učinkovitosti i profitabilnosti Končar grupe te jačanja segmenata digitalnih rješenja i obnovljivih izvora energije. Važan iskorak svakako je sudjelovanje Končara u procesu financijskog restrukturiranja Dalekovoda, gdje su kontrolu preuzeli u travnju ove godine. Komplementarnost proizvodnog programa dviju tvrtki omogućit će, kako sami ističu, proširenje portfelja usluga i cjelovitih rješenja te povećati udio prihoda od izvoza s većom dodanom vrijednošću.

Nastavak pozitivnog trenda

Grupa Končar i treći je kvartal 2022. završila s izvrsnim poslovnim rezultatima koji se odražavaju u povećanju prihoda, znatno povećanom broju novih narudžbi, većoj neto dobiti i ostvarenoj EBITDA. Končar je iskoristio priliku značajnijeg rasta potražnje za proizvodima i opremom iz područja elektroenergetike, prije svega za potražnjom transformatora, te povećao prihode na svim ključnim tržištima. Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja usprkos svim negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine. Rat u Ukrajini i gospodarske sankcije Rusiji nadovezali su se na još uvijek prisutne poremećaje u opskrbnim lancima. Visoke cijene energenata te inflacija i povećanje kamatnih stopa utjecale su na rast troškova i profitabilnost. U tako neizvjesnom okruženju menadžment Grupe morao je brzo reagirati i organizirati što učinkovitije poslovne aktivnosti kako bi mogli apsorbirati takav ekstreman šok na poslovanje, nezabilježen u posljednjih nekoliko desetljeća.

Rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji su koji ulijevaju optimizam da će Končar i u narednom razdoblju ostvariti dobre rezultate. U razdoblju siječanj – rujan ugovoreno je novih poslova u iznosu od gotovo četiri milijarde kuna. Stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju rujna iznosio je 5,95 milijardi kuna i za 946,4 milijuna kuna ili 18,9 posto je veće od stanja na kraju 2021. godine. Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za približno milijardu kuna te ukupni backlog za Grupu Končar iznosi 6,97 milijardi kuna. Konsolidirani prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 3,05 milijardi kuna ili 26,4 posto više nego lani. Uključivanjem Dalekovoda prihodi od prodaje povećavaju se za 524,3 milijuna kuna i iznose 3,56 milijarde kuna.

Veći dio prihoda ostvaren je na inozemnim tržištima. Pojedinačno po zemljama najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, a slijede Švedska i Austrija.

U mirovnoj misiji UN-a

Gordan Kolak rođen je 1970. u Villingen-Schwenningen u Njemačkoj. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i magistrirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom profesionalne karijere intenzivno razvija znanja i vještine na području strateškog upravljanja organizacijama, ali i u području nacionalne/domovinske sigurnosti, od sveučilišnog obrazovanja i kasnijeg usavršavanja na prestižnim američkim i europskim, civilnim i vojnim učilištima. Stručnjak je u poslovnom, financijskom i organizacijskom restrukturiranju složenih poslovnih sustava. Svoja profesionalna iskustva razvijao je i primjenjivao kao direktor i predsjednik Uprava tvrtki DOK-ING za proizvodnju robotiziranih strojeva za posebne namjene, King ICT za integraciju ICT sustava, Megatrend za ICT distribuciju i Megatrend poslovna rješenja za ICT rješenja, kao i tvrtke Dalekovod proizvodnja. Godine 2019. Kolak je imenovan zamjenikom predsjednika, a 2020. predsjednikom Uprave Končar – Elektroindustrije.

Osim što je aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu i razvoju hrvatskog obrambenog sustava, bio je i u dio hrvatskog kontingenta u UN-ovoj mirovnoj misiji u Sierra Leoneu. Od 2015. do 2020. godine bio je tajnik Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close