Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Pametno korištenje podataka donosi velike prilike i uštede

Davorin Cetto, suosnivač i izvršni direktor Syntia.

Davorin Cetto
15. prosinac 2022. u 22:00
Davorin Cetto/PD

Digitalna transformacija već je godinama prisutna kao pojam, ali u brojnim organizacijama još uvijek nije u potpunosti implementirana. Ako govorimo konkretno o podacima, kompanije i dalje imaju nepregledne količine podataka, ali ne znaju točno što s njima i kako ih iskoristiti.

Možete li zamisliti podatkovnu platformu koja vam na temelju postojećih podataka u realnom vremenu može reći točno kada i gdje je bolje vašim kupcima ponuditi pojedini proizvod? Ili prikupiti podatke iz različitih dijelova organizacije i ponuditi vam rješenje kako ostvariti nove prihode u poslovanju?

Syntio je kao data inženjering tvrtka kreirao upravo takvo rješenje – podatkovnu platformu Dataphos. Ono što platforma omogućava je unapređenje poslovanja integracijom i obradom podataka u stvarnom vremenu te donošenje odluka na temelju aktualnih podataka.

Izgradnjom platforme za distribuiranjem i dijeljenjem podataka, kao neke vrste templatea u cijeloj organizaciji, kompanije mogu ubrzati svoju digitalnu transformaciju, omogućiti poslovnu agilnost i brže iskoristiti vrijednost postojećih podataka. Globalni trendovi pokazuju nam da bi s visokom stopom inflacije iduća godina mogla biti izazovna.

U našem sektoru, tehnologiji i podacima vidimo da koncepti kao što je Data Mesh (decentralizirano upravljanje različitim podacima na razini cijele kompanije koje osigurava bolju poslovnu agilnost), dobivaju veliku pozornost. Općenito, decentralizacija i modernizacija kao pokretač digitalne transformacije također će se snažno istaknuti u budućnosti.

Brojne renomirane globalne kompanije već su prepoznale stvarnu vrijednost upotrebe podataka s ciljem unaprjeđenja njihovog poslovanja, a siguran sam kako će se i svi ostali u nadolazećim godinama odlučiti na ovaj važan korak digitalne transformacije.

New Report

Close