Pametni telefon pomoću aplikacije postaje POS terminal

Autor: Ana Roksandić , 07. veljača 2024. u 16:01
Foto: Pixabay

Trend digitalizacije plaćanja u Hrvatskoj neumorno raste.

Beskontaktno plaćanje proizvoda i usluga sve je učestalije u Hrvatskoj, a taj trend vjerno prate i banke prisutne na domaćem tržištu. Raiffeisen banka se u suradnji s IBA Group priključuje drugima, poput Erstea i PBZ-a, također nude besplatne aplikacije pomoću kojih pametni mobiteli postaju POS aparati. Kroz to partnerstvo Hrvatska postaje sedma država u Raiffeisen Bank International Grupi koja koristi IBA-ovo tapXphone rješenje za prihvat plaćanja putem pametnog telefona. Aplikacija, pod imenom RaiPOS, temelji se na tehnologiji koja ‘pretvara’ pametni telefon prodavača u POS platni terminal. Taj način plaćanja omogućuje kupcima korištenje beskontaktnog kartičnog plaćanja i plaćanje pametnim mobilnim uređajima.

Brza transakcija

“Uzbuđeni smo što lansiramo našu tapXphone uslugu u Hrvatskoj, europskoj državi s dinamičnim razvojem ekonomije i visokom penetracijom tržišta bankovnih kartica. Uvođenje RaiPOS aplikacije omogućuje lokalnim poduzetnicima da prihvaćaju plaćanja bez dodatne opreme, dajući im jednaku funkcionalnost kao tradicionalni bankarski terminal”, izjavio je Vadzim Smatrayeu, direktor tehničke divizije IBA Group i direktor tapXphone proizvoda.

TapXphone je aplikacija koju je IBA Group razvila 2019. Cilj aplikacije je pružiti veću fleksibilnost u prihvatu kartičnog plaćanja svim poduzetnicima. Uz nju, kupci mogu plaćati koristeći svoje bankovne kartice, pametne telefone ili čak dodatke s NFC-om poput prstenja, narukvica i privjesaka, a pritom imati osiguran brz i poznat proces transakcije.

Korisnici RaiPOS-a mogu prihvatiti sve vrste beskontaktnih plaćanja, čak i one kod kojih je potrebno unijeti PIN kod. Iz IBA Group objašnjavaju da je sigurnost plaćanja putem aplikacije potvrđena i certificirana od strane PCI Vijeća za sigurnosne standarde (PCI SSC), te MasterCard i Visa platnih sustava. RaiPOS je rješenje za poslovne subjekte koji trebaju brzi i praktični sustav kartičnog plaćanja, poput malih poduzetnika, maloprodajnih trgovina, dostavnih usluga, kafića, restorana i prodavača na štandovima. Funkcionalnost radi isključivo na Android pametnim telefonima s instaliranom aplikacijom, NFC-om i internetskom vezom, dok za iOS nije dostupna.

Bez dodatnih ulaganja

“Digitalizacija plaćanja trend je koji neumoljivo raste i drastično mijenja globalnu ekonomiju. Uporaba gotovine u stalnom je padu, a posljednjih pet godina vidimo gotovo tri puta veću stopu rasta elektroničkih transakcija od ukupnog rasta prihoda od plaćanja. Naša aplikacija tapXphone demokratizira taj proces i omogućuje svim prodavačima da se pridruže trendu bez dodatnih ulaganja u opremu te prilagode očekivanjima korisnika da svugdje mogu plaćati karticom umjesto gotovinom”, rekao je Miloš Surla, direktor IBA Group Hrvatska

Komentirajte prvi

New Report

Close