Pametni frižider ‘paziti’ će da uvijek jedemo samo zdravo i kvalitetno

Autor: Lucija Špiljak , 10. prosinac 2018. u 21:59
Tim Mad osnovale su studentice Dorotea Kramarić, Antonija Košutić i Mihaela Krištić Jurica Galoić/PIXSELL

Pomoću ugrađene aplikacije pratit će unos kalorija i izrađivati personalizirane planove prehrane.

U kategoriji Izvorno hrvatskom svojim projektom u finale je ušao projekt i tim Mad koji su osnovale Antonija Košutić, Mihaela Krištić i Dorotea Kramarić, studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koje su izradile projekt Smartfridge. Osmisle su projekt u sklopu zadatka na kolegiju, a njihova im je profesorica predložila da prijave projekt na natječaj Hrvatska pamet Hrvatskoj. “Smatramo da je ovakvo natjecanje odlična prilika za mlade kako bi primijenili svoje znanje i konkretne ideje u praksi, dobili mišljenje stručnjaka i ohrabrili se u realizaciji za koju bi bili i financijski potaknuti. Ovakvih prilika i poticaja za mlade trebalo bi biti više s obzirom na situaciju u našoj državi i činjenicu da je mladi olako napuštaju”, kažu studentice. Kada su krenule u izradu projekta, cilj im je bio osmisliti izum koji će pomoći u rješavanju nekog od krucijalnih problema današnjice. Tako su se u razgovoru dotakle teme nezdrave prehrane koja se sve više ističe u današnjem ubrzanom načinu života.

“Htjele smo osmisliti izum koji će uštedjeti vrijeme i novac ljudima koji imaju problema s pretilošću, prekomjernom težinom, neishranjenošću ili jednostavno nemaju dovoljno vremena da se posvete brizi o prehrani. Došle smo na ideju hladnjaka koji će uz svoje elementarne funkcije nuditi i brojne pogodnosti za svakog člana kućanstva. Imat će ugrađenu aplikaciju kojom će pojedinac upravljati preko ekrana, a bit će mu dostupan odabir brojnih funkcija: praćenje isteka roka trajanja namirnica, praćenje unosa kalorija, izrada univerzalnih i personaliziranih planova prehrane, pristup receptima i internetu. Općepoznato je da ljudi teško stvaraju navike, pogotovo one oko kojih nisu dovoljno ustrajni. Mnogi od njih ne shvaćaju važnost prehrane i njezin dugoročni utjecaj na duljinu i kvalitetu života, već to smatraju nečim manje bitnim od ostalih dnevnih ciljeva koje si zadaju. Vodeći se time, htjele smo izraditi proizvod koji će pomoći u rješavanju ovog problema današnjice”, objašnjavaju nam studentice.

Za razradu ideje i svih dijelova koje je projekt trebao sadržavati trebalo im je nekoliko mjeseci. Nakon što su se prijavile na natjecanje i saznale da su izabrane u uži krug, bilo je potrebno doraditi projekt i sastaviti prezentaciju kojom će ga predstaviti stručnom žiriju. “Nakon same izvedbe žiri je bio poprilično zadovoljan, ali su nas suočili s realnošću u našoj zemlji i rekli nam da smo uzele dosta veliki zalogaj. Zato smatramo da ako se odlučimo dalje nastaviti usavršavati ovaj projekt, bit će ga potrebno još puno doraditi te bi trebali proizvodnju preseliti na neko od inozemnih tržišta s obzirom na to da naši proizvođači nemaju potrebnu tehnologiju za izradu našeg izuma”, kažu.

Studentice smatraju da u Hrvatskoj postoji perspektivna budućnost za mlade, no važno je iskoristiti prilike koje se nude. “Same smo odgovorne za našu budućnost i smatramo da je možemo razviti ovdje ako se istaknemo”, zaključuju Antonija, Dorotea i Mihaela.

Komentirajte prvi

New Report

Close