Pali zbog korupcije: Osumnjičeno 11 osoba, među njima ravnatelji i policajci

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2019. u 13:52
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

USKOK je pokrenuo istragu protiv 11 hrvatskih državljana, a među osumnjičenima su i ravnatelj Parka prirode Kopački rit, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni, trojica policajaca i policajka.

Priopćenje USKOK-a sa stranica DORH-a prenosimo u cijelosti

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 11 hrvatskih državljana (1967., 1969., 1967., 1967., 1971., 1955., 1954., 1987., 1990., 1984., 1951.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem. (12. 6. 2019.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao policijski službenik granične policije Beli Manastir, 8. siječnja 2019., u Branjin Vrhu i Kneževim Vinogradima, na traženje VI. okr., nakon što su policijski službenici otkrili da VI. okr. u osobnom automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije propisane odredbama Zakona o lovstvu, poduzeo više radnji s ciljem da VI. okr. ne bude prekršajno sankcioniran.

Tako je I. okr., sukladno traženju VI. okr., od VII. okr., lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda, zatražio da za VI. okr. naknadno sačini dokumentaciju za lov, što je on i učinio. Potom je I. okr., koristeći autoritet i ugled policijskog službenika, od VIII. i IX. okr. policijskih službenika PP Beli Manastir zatražio da evidentiraju da je VI. okr. prilikom zaustavljanja posjedovao urednu dokumentaciju za lov, što su oni i učinili iako su bili svjesni da je VI. okr. prekršio odredbe Zakona o lovstvu.

Nadalje, I. okr. je 21. veljače 2019., na graničnom prijelazu Batina, sukladno prethodnom dogovoru i na traženje II. okr., u namjeri da mu pogoduje i omogući uvoz ribarske opreme za potrebe jednog obrta bez carinske kontrole, koristeći autoritet i ugled policijskog službenika, pokušao uvjeriti carinske službenike da II. okr. nije prekršio propise i da protiv njega ne trebaju pokrenuti prekršajni postupak, u čemu nije uspio te su carinski službenici protiv II. okr. izdali prekršajni nalog.

Isto tako I. okr. je 14. i 15. ožujka. 2019., na traženje II. okr., u namjeri da mu pogoduje nakon što ga je policija zatekla u krivolovu, nazvao policijskog službenika PP Beli Manastir i uvjeravao ga da II. okr. ima urednu dokumentaciju za ribolov i da nije počinio prekršaj, nakon čega protiv II. okr. nije pokrenut prekršajni postupak.

Nadalje, I. okr. je 2. svibnja 2019., na traženje XI. okr., u namjeri da mu omogući nesmetani ribolov i izbjegavanje policijske granične kontrole, pribavio podatke o policijskim službenicima koji su se nalazili u kontroli na službenom plovilu te ih je, iako je riječ o ograničenim podacima, dojavio XI. okrivljenom.

Osim navedenog, II. okr. je, od studenoga 2018. godine do 17. travnja 2019., u Bilju i Osijeku, u cilju da osigura postupanje inspekcijskih službi u svoju korist, III. okr. višem ribarskom inspektoru Ministarstva poljoprivrede, na njegovo traženje, u više navrata predao veće količine raznih vrsta roba i za njega obavio tražene usluge, a on zauzvrat protiv II. okr. nije pokrenuo prekršajni postupak.

Isto tako III. okr. je 13. veljače 2019., u Osijeku, od jednog višeg ribarskog inspektora zatražio da, iako svjestan da u slučaju jednog ribara postoji sumnja na nepravilnosti u poslovanju i počinjenje prekršaja, obustavi inspekcijsko postupanje u odnosu na tog ribara.

Osim navedenog, IV. okr. je, kao ravnatelj javne ustanove Park prirode Kopački rit, od 23. siječnja do 18. ožujka 2019., u Kopačevu, tijekom provedbe javnog natječaja za radno mjesto čuvara prirode, na traženje V. okr., u namjeri da mu omogući ostvarivanje najboljeg rezultata na pisanom testiranju i zapošljavanje, V. okr. omogućio uvid u primjerak pisanih testova prije pisanog testiranja te je potom njegov pisani test ocijenio najvišom ocjenom i nakon toga potpisao odluku Povjerenstva za provedbu javnog natječaja prema kojoj je V. okr. ostvario najbolji rezultat.

Nakon što je navedenu odluku prihvatilo Upravno vijeće, IV. okr. je s V. okr. sklopio ugovor o radu. Nadalje, IV. okr. je, od 23. ožujka do 1. svibnja 2019., u Kopačevu i Fažani, koristeći okolnosti da kao ravnatelj Parka prirode Kopački rit ostvaruje dobre poslovne i osobne odnose s X. okr. ravnateljem javne ustanove Nacionalni park Brijuni, od X. okr. zatražio da bez provođenja javnog natječaja zaposli njegovog nećaka, što je X. okr., protivno odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Pravilnika o radu javne ustanove Nacionalni park Brijuni, i učinio.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Prema pisanju portala Glasa Istre ravnatelj NP Brijuni porekao je da je uhićen te naveo da nije 'prema svojim saznanjima' zaposlio nećaka ravnatelja PP Kopački rit mimo javnog natječaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close