Bez ikakvih mjera benzin bi sada bio 13,19 kuna po litri, dizel 14,49 kuna po litri, a plavi dizel 9,40 kuna po litri

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2022. u 12:55
Cijena osnovnog benzina smanjena je za 70 lipa te sada iznosi 11,30 kuna po litri, dok je dizel nakon pada od 66 lipa na 12,14 kuna/Sime Zelic/PIXSELL

Pali i benzin i dizel, za premiume i dalje slobodno formiranje.

Novom Vladinom Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata cijena osnovnog benzina pala je na 11,30 kuna po litri, što je smanjenje za 70 lipa u odnosu na dosadašnju, dok je dizel jeftiniji 66 lipa po litri. Nova mu je cijena tako 12,14 kuna. Plavi dizel košta 8,50 kuna.

Iz Vlade ističu da se dosadašnji način izračuna najviših cijena primjenjuje i za sljedećih 7 dana, pa se najviša cijena utvrđuje prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u RH, na temelju sedmodnevnog obračunskog razdoblja, s ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,40 kuna.

Po podacima iz priopćenja, bez ikakvih mjera benzin bi sada bio 13,19 kuna po litri, dizel 14,49 kuna po litri, a plavi dizel 9,40 kuna po litri.

Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se idućih tjedan dana, i to samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. “premium” goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

“Potreba za intervencijom i donošenje Uredbe nalazi se u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između ponude i potražnje”, ističu iz Vlade.

S obzirom na navedeno, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan utjecaj istih na potrošače i gospodarstvo u cjelini, navodi se u obrazloženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close