Pad prihoda od članarina HGK prošle godine

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2023. u 22:00
Predsjednik HGK Luka Burilović kaže da članarine čine gotovo 65 posto prihoda Komore/M. Lukunić/PIXSELL

Prvi čovjek Komore to objašnjava novim Zakonom o HGK koji je stupio na snagu lani prema kojem dio tvrtki više ne mora plaćati članarinu.

Hrvatska gospodarska komora lani je uprihodila 201,3 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi dosegnuli 176 milijuna kuna.

“U ukupnoj strukturi prihoda najznačajniji udio imaju prihodi od članarina koji su u 2022. realizirani u iznosu većem od 129,2 milijuna kuna te čine 64,2 posto ukupno ostvarenih prihoda”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na 21. skupštini u Zagrebu.

U odnosu na 2021. prihodi od članarine pali, a prvi čovjek Komore to objašnjava novim Zakonom o HGK koji je stupio na snagu lani prema kojem dio tvrtki više ne mora plaćati članarinu.

Donošenjem novog zakona redefiniran je i reorganiziran rad i djelovanje udruženja i zajednica HGK pa je krajem godine djelovalo 45 udruženja, devet zajednica, 44 grupacije te 40 strukovnih grupa.

“Uspostavljeni su novi procesi i načini u rada, a članice su iskoristile pogodnosti članstva u Komori te su sudjelovale i koristile 23.311 aktivnosti i usluga”, rekao je Burilović i najavio da će Komora nastaviti digitalizaciju i poboljšanje kvalitete usluga.

Na skupštini su donesene i izmjene i dopune cjenika posebnih usluga i proizvoda te prijedlog odluke o donošenju posebnih uzanci u ugostiteljstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close