Pad na Brajdici, do kraja godine opet rekord

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2023. u 22:00
Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Iz Jadranskih vrata (Adriatic Gate Container Terminal – AGCT) kažu da se pad prometa najviše osjetio u prva dva mjeseca.

Na kontejnerskom terminalu Brajdici kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata, promet je u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje lani bio manji oko 4%, ali se očekuju da će do kraja godine dosegnuti lanjskih rekordnih 370 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU).

Iz Jadranskih vrata (Adriatic Gate Container Terminal – AGCT) kažu da se pad prometa najviše osjetio u prva dva mjeseca.

“Od ožujka do danas stanje se stabiliziralo, u svibnju smo dosegli novi mjesečni rekord prometa te očekujemo da bi do kraja godine količine mogle dostići prošlogodišnje, kada je pretovareno više od 370 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU)”, naveli su.

Ističu da su razlozi pada prometa brojni, od energetske krize do inflacije, posebice u zemljama u okruženju koje čine najveći dio tržišta. Kažu da je usporavanje rasta počelo krajem 2022. kada su sukobi u Ukrajini i energetska kriza počeli sve snažnije utjecati na promet, a Europa se borila s rekordnim stopama inflacije i rastom kamata.

“To objašnjava pad potražnje, a time i pad prometa na terminalu. Važno je napomenuti da je 77% našeg prometa izvan RH, gdje je inflacija prema službenim podacima još veća – u Mađarskoj 31%, a u Srbiji više od 20%”, kažu u Jadranskim vratima.

Kraj prvog tromjesečja i početak drugog donio je porast prometa, a očekuju da će se takvi trendovi nastaviti. Trenutačna dostupnost slotova je oko 10.000 kontejnerskih jedinica, pa bi ukupni godišnji kapacitet terminala bio gotovo 520.000 kontejnerskih jedinica.

Kažu i da AGCT već neko vrijeme pokušava s lokalnim vlastima dogovoriti širenje terminala na istok, na prostor između terminala i tunela na cesti D-404, no ti pokušaji zasad nisu urodili plodom, ističu.

Komentirajte prvi

New Report

Close