Pacijent dobio ovrhu na 940 kuna zbog 25 kuna participacije

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 14. ožujak 2018. u 14:29
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Što se dogodilo s preporukom ministra zdravstva da bolnice takve slučajeve rješavaju kontaktiranjem s pacijentima i pozivom na paćanje pravog duga od – 25 kuna?

KBC Rebro i dalje šalje ovrhe za participaciju! U veljači je pacijenta, koji se više ne može ni sjetiti posjeta bolnici, jedno odvjetničko društvo ovršilo za 940,09 kuna. Masovne ovrhe nad pacijentima koji su ostali dužni po 25 kuna participacije KBC-u Rebro, mahom zato što je nisu mogli ni platiti zbog kasnonoćnih dolazaka i sličnih birokratskih razloga, izazvale su masovni bunt po društvenim mrežama u listopadu prošle godine.

Svoj je slučaj na Facebooku prvi obznanio Gordan Lauc, profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, koji je za isti iznos dobio ovrhu od 700 kuna, a onda je krenula lančana reakcija – stotine pacijenata posvjedočilo je isti scenarij, a nakon što je Lauc DORH-u podnio kaznenu prijavu u kojoj iskazuje sumnju da su se odvjetničko društvo i uprava KBC-a udružili u “zločinačku organizaciju” kako bi ostvarili nepripadajuću dobit ovršavinjem računa nakon dvije godine, ministar zdravstva Milan Kujundžić pozvao je ravnatelje bolnica da odustanu od te prakse i s Rebra su obećali da to više neće raditi.

No, obećanje nije bilo duga vijeka i 25 kuna duga tko zna otkada poraslo je u ovrsi za: 250 kuna za sastavljanje ovršnog prijedloga u odvjetničkom uredu, uvećano za 62,5 kune PDV-a, još 250 kuna za pribavljanje potvrde o ovršnosti i 62,5 kune pripadajućeg PDV-a, 125 kuna te 31,25 kuna PDV-a za sastavljanje ovršnog prijedloga svim sudionicima i 200 kuna Finine naknade. Javnom bilježniku pripalo je još 60 kuna naknade i 15 kuna PDV-a za taj posao te 30 kuna i 7,5 kuna PDV-a za izdavanje klauzule o pravomoćnosti. Uvećano za poštarinu, ukupno – točno 940,9 kuna. Što se dogodilo s preporukom ministra zdravstva da bolnice takve slučajeve rješavaju kontaktiranjem s pacijentima i pozivom na paćanje pravog duga od – 25 kuna?

Komentari (2)
Pogledajte sve

Još je strašnije što to prolazi na “našim” sudovima i presuđuju u korist tužitelja.
Praksa u Vinogradskoj ili točnije KBC Sestre milosrdnice je još gora! Nakon nekoliko zaprimanja na hitnu kirurgiju, svaki puta vas pošalju na blagajnu da platite sve participacije jer bez dokaza o plaćanju vam ne izdaju otpusno pismo niti vraćaju knjižicu. No caka je da oni potvrdu plaćanja zadržavaju sebi a nakon nekoliko godina vam uredno pošalju ovrhe za već plaćenu participaciju. Naravno, nemate potvrdu plaćanja koja je jedina vjerodostojna na sudu dok prasku bolnice da ne izdaje otpusno pismo i ne vraća knjižicu bez prethodnog plaćanja naravno ne uvažava.
Bolnica udružena s odvjetničkim društvima višestruko pljačka one najslabije u društvu a to su bolesnici, a sudovi samo daju tome dodatni blagoslov i onda se pitaju kako unatoč 100.000 slobodnih radnih mjesta u državi ljudi masovno odlaze u uređenija društva gdje ni bolnicama a kamo li sudovima tako nešto ne bi palo ni na pamet!

Strašno, nadam se samo da će sto debelo odbiti u glavu svima koji su to omogućili i koji to provode

New Report

Close