Ožujak pokvario kvartalni skor, BDP oko+2,3%

Autor: Jadranka Dozan , 13. svibanj 2018. u 21:59
Padu proizvodnje kumovali i problemi Uljanika i Petrokemije, Fotolia

CEIZ indeks sugerira rast veći nego potkraj 2017., ali dinamika ukupno slabija od lanjske.

U prva tri mjeseca ekonomska je aktivnost u Hrvatskoj u odnosu na prethodno tromjesečje porasla 0,6% (desezonirano), a godišnja stopa kvartalnog rasta mogla bi iznositi 2,3%, zaključili su analitičari Ekonomskog instituta na temelju vrijednosti CEIZ indeksa. Taj indeks EIZ-a sintetički je iskaz niza pokazatelja poslovnog ciklusa, a spomenuti rezultat nešto je bolji u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje (rast od 2%), ali i značajno slabiji od dinamike rasta iz prva tri lanjska kvartala.

Nasuprot dobrom siječnju, kvartalni skor pokvario je ožujak u kojemu CEIZ bilježi pad vrijednosti u odnosu na veljaču, na najnižu razinu još od prosinca 2014. Od komponenti indeksa godišnji rast u ožujku su iskazali realni promet u maloprodaji i broj turističkih dolazaka, dok je industrijska proizvodnja pala, a i proračunski prihodi od PDV-a izgubili su zamah u odnosu na snažan rast u prva dva mjeseca.

Slabosti industrije odraz su problema (ne)restrukturiranosti, što se u novije vrijeme posebice manifestira u brodogradnji (Uljanik) i kemijskoj industriji (Petrokemija), napominje Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. To je, kaže, i jedan od razloga kaskanja dinamike rasta u odnosu na usporedive zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close