Osim duga za vratom do 30 naknada: Razne uvide, ispise i kopije naplaćuju od 20 do 250 kuna

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 12. veljača 2018. u 09:25
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Finine naknade su zadnji čavao u lijesu ovršenih, dokaz su da Hrvatska ima jedan od najgori ovršnih sustava u svijetu.

Ako trebate nešto isprintati ili kopirati, vjerojatno ćete to platiti između 0,16 i 0,18 kuna po stranici. U nekim institucijama možda bi za tu uslugu mogli zaračunati kunu ili dvije. Samo u Fini ispisivanje podataka ili potvrda na papiru stoji 40 kuna za tvrtke ili 15 kuna za građane – po stranici, piše Večernji list.
To je samo jedan apsurdan trošak iz cjenika naknada za obavljanje poslova propisanih Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koji ova institucija provodi.

Ovršenima uvid u izvornik i izradu javnobilježničke preslike osnove za plaćanje Fina naplaćuje 250 kuna, a ispis podataka o iznosu blokade i trajanju insolventnosti 43 kune, nalog za izvršenje osnove za plaćanje u uvjetima blokade računa i zabrane raspolaganja novčanim sredstvima 110 kuna, a kad se u sustavu mijenjaju podaci o računu ili pozivu na broj na zahtjev ovrhovoditelja, što je posao koji zahtijeva ulazak u aplikaciju i utipkavanje nekoliko brojeva, cijena je 20 kuna. Izmjena podataka u očevidniku pokretnina i nekretnina na zahtjev banke ili ovrhovoditelja u svrhu usklađenja s propisima također se naplaćuje 20 kuna, a ako izmjena podataka o računu ovršenoga “vuče” i kreiranje elektroničkih poruka, cifra raste na 50 kuna. Na sve naknade zaračunava se i PDV. Troškove koji se odnose na potvrde ili preslike blokirani mogu umanjiti ako umjesto papirnatog oblika traže pohranu na memorijski “stick”, što se naplaćuje 20 kuna plus još dvije na šalteru, no na naknade koje se naplaćuju za izmjenu podataka ili provođenje naloga za plaćanje nemaju apsolutno nikakva utjecaja. Na upit o kriterijima za formiranje naknada i realnim troškovima iz Fine odvraćaju da su određeni Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, a suglasnost za cjenik daje – ministar financija.
– Naknade ne pripadaju u potpunosti Fini, već se dio dijeli s bankama koje su sudjelovale u postupku ovrhe, pripada im 45 posto – ističu. Blokirani, s druge strane, navode niz nelogičnosti vezanih uz Finine ovrhe, među kojima je ipak najveći što plaćaju i sve pogreške vezane uz neosnovane ovrhe. Tomislav Jović revoltiran je činjenicom da nije dobio nikakav dopis da će biti ovršen. Javnost, kaže, obmanjuju oni koji tvrde da šalju obavijesti dva ili tri puta prije blokade.

– Uglavnom za Finu saznamo onog časa kad dođemo na bankomat i vidimo da nam je račun blokiran – kaže Jović koji je izlist očevidnika platio 120 kuna. Potvrda da je ovrha plaćena stoji 50 kuna, ali i plaćanje odjednom ima “kvaku”. – Ako bubnete kao ja na Finu cjelokupan dug, Fina to zadržava 60 dana pa tek onda raspoređuje vjerovnicima. Vama nabije kamatu – ispovijeda se dužnica.

– Kako stvari stoje danas, a i po prijedlogu novog Ovršnog zakona, Fina bi i dalje imala apsolutni monopol nad tuđim novcem – ogorčena je Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani. Fina se, upozorava, neće samo tako skinuti s vaših računa, čak i kad ste nevini. Ona će vašim novcem, a i imovinom, jer su im prepuštene i elektroničke dražbe, raditi što ju je volja.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ništa čudno obzirom da su ovrhe najbolji biznis u Hrvatskoj i treba situaciju maksimalno iskoristiti i iscjediti 360.000 blokiranih

New Report

Close