Ovo su tri mjesta u Zagrebu koja će dobiti novo ruho i funkciju

Autor: Marta Duić , 20. studeni 2019. u 12:17
Arhivska fotografija: Borna Filić / Pixsell

Blok Badel proteže se uz Kvaternikov trg i nekad su tamo bile tvornice i bio je to jedna od rijetkih primjera donjogradskog bloka koji je nedovršen.

Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada na konferenciji Pametni gradovi, gradovi budućnosti održala je prezentaciju Grad Zagreb –Urbana regeneracija. Kako ističe, Blok Badel, Gredelj i Sljeme Sesvete mjesta su u gradu koja će dobiti novo ruho i funkciju.

˝To su područja koja su pripadala industrijama, danas su napuštena, a imaju ključno mjesto u gradu i njihovom aktivacijom pomogli bismo životu grada i građana. Novi elementi kojima ćemo im udahnuti život su ključni, i to je pametan razvoj grada koji se bazira na ideju kontinuiteta. Blok Badel proteže se uz Kvaternikov trg i nekad su tamo bile tvornice i bio je to jedna od rijetkih primjera donjogradskog bloka koji je nedovršen. Putem digitalne platforme pristigla su 242 rada, a odluka o pobjedniku natječaja je bila jednoglasna. Grupa portugalskih arhitekata će u realizaciji gradskog projekta urediti niz javih i društvenih sadržaja. Važno je da su ljudi u centru, projekt je posvećen javnoj sferi˝, objašnjava Jerković.

Kako kaže Jerković, projekt za sada teče jako dobro i očekuju se rezultati. Četvrt koju planiraju revitalizirati je i Sljeme Sesvete za koje Jerković ističe kako je napušteno i degradirano, iako je jedno od najmlađih četvrti grada.

˝Hitno je potrebna snažna identifikacija tog područja, ono nije samo monofunkcionalno i može biti zaokružena cjelina. Za to područje smo prijavili projekt na proGireg, koji dugo traje, ali uključuje udruge i državne i znanstvene institucije. Cilj nam je aktivirati nova područja, razvijati tehnološka rješenja i projekte bazirane na prirodi i koji će učiniti od te lokacije živi laboratorij Od inovativnih urbanih vrtova, zelenih fasada, a tijekom projekta sudjeluju i građani˝, ističe Jerković te napominje kako kroz spomenute projekte i rješenja traže i ona koja će biti dio strategije grada u okviru pojma smart city.

Gredelj će nakon provedbe projekta biti novo gradsko središte, a Jerković napominje kako ni jedna lokacija u gradu Zagrebu nije toliko detaljno proučena kao ta.

˝Objedinili smo sve što imamo i sa smjernicama razvoja grada posebice onima koja se temelje na prirodi i napravili program kojim ćemo pametno iskoristiti prostor. Izrađene su studije, a uz društvene na tom će prostoru biti i ugostiteljski objekti, trgovine, a nadam se da ćemo u suradnji sa sveučilištem uspjeti izrealizirati i to da dom bude tamo. Budućnost se gradi dan za danom, a mi je gradimo i veselimo se svim rezultatima˝, poručuje Jerković.

Komentirajte prvi

New Report

Close