Ovo su države najugroženije potresima, ni Hrvatska nažalost ne stoji dobro

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2022. u 10:41
Foto: Pixabay

Projekt koji sufinancira EU trebao bi završiti za dvije godine.

Gradovi Istanbul i Izmir u Turskoj, Catania i Napulj u Italiji, Bukurešt u Rumunjskoj i Atena u Grčkoj, najugroženiji su od potresa na području Europske unije. U te četiri države zbog potresa se generira gotovo 80 posto prosječnog godišnjeg ekonomskog gubitka u iznosu od čak sedam milijardi eura.

I građani upisuju podatke Odmah nakon Italije, Grčke, Rumunjske, Albanije i Turske dolazi – Hrvatska, piše Večernji list.

– Da, Hrvatska je nakon tih država najugroženija – potvrđuje izv. prof. dr. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Ovih dana predstavljena su recentna istraživanja o riziku od potresa za EU na kojima su znanstvenici radili posljednje četiri godine. U 20. stoljeću potresi su u Europi odnijeli oko 200.000 žrtava.

– To je šokantan podatak, zato su procjene rizika jako važne. Trenutačno radimo na potresnom riziku za Grad Zagreb, a kad završimo, to će biti novi iskorak prema boljim procjenama koja ovise o kvaliteti podataka i što preciznijim kartama. Pilot-projekt je to za cijelu Hrvatsku – kaže nam Atalić.

Projekt koji sufinancira EU trebao bi završiti za dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close