Ovo su 3 stvari koje Hrvati mogu ponuditi Azerbajdžanu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2012. u 15:29
PXL

Brojna su područja u kojima postoji interes za uspostavu ili produbljavanje suradnje između Hrvatske i Azerbajdžana.

Energetika, turizam i promet osnovna su područja u kojima postoji interes za uspostavu ili produbljavanje suradnje između Hrvatske i Azerbajdžana, rečeno je nakon današnjih susreta izaslanstva Republike Azerbajdžan s predstavnicima hrvatske Vlade.

>>> Čačić: Hrvatska će u Južni tok biti uključena 'na neki način'

>>> Četiri hrvatske informatičke tvrtke predstavit će se u Azerbajdžanu

S azerbajdžanskim izaslanstvom, koje predvodi ministar ekonomskog razvitka Shahin Mustafayev, sastao se danas predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović, nakon čega su sastanke s izaslanstvom održali i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

U izjavama za novinare nakon sastanka, Čačić je kazao kako se razgovaralo o brojnim područjima moguće suradnje, poput željeznice, obnove lokomotiva i vagona, sudjelovanja u plinskim koridorima, turističkim te energetskim projektima.

Uz ostalo, azerbajdžanskom je izaslanstvu predstavljen i projekt LNG terminala na Omišlju u smislu ulagačke prilike, a razgovaralo se i o suradnji u sudjelovanju u jadransko-jonskom plinovodu, koji bi se spojio na Trans-jadranski plinovod (TAP) te Hrvatskoj omogućio novi, 'kaspijski' izvor plina, kazao je Čačić.

Najavio je i da će im biti predstavljeni detalji pripremljenih 15 energetskih projekata, vrijednih 4 milijarde eura, mogućnosti ulaganja u turističke projekte, a azerbajdžansko izaslanstvo danas će posjetiti i Luku Rijeka, koja im je interesantna zbog mogućnosti transporta nafte.

Do sada je temelj suradnje dvije zemlje, kazao je Čačić, bila brodogradnja, prvenstveno kroz brodogradilište Uljanik, koje je za tamošnje tržište isporučilo sedam brodova, a koje nastavlja suradnju s tom i njoj susjednim zemljama.

Nakon što je hrvatsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Ivom Josipovićem, u ožujku ove godine posjetilo Baku, postavljen je zakonski okvir za jačanje gospodarske suradnje i njeno širenje na druga područja. Tako primjerice zagrebačka tvrtka Geofoto uskoro treba potpisati 96 milijuna dolara vrijedan ugovor na poslovima snimanje i izrade karata u Azerbajdžanu, kazao je prvi potpredsjednik Vlade Čačić.

Među konkretnim projektima ponuđenim azerbajdžanskom izaslanstvu ministar Hajdaš Dončić je pak izdvojio projekte zračnih luka Osijek i Rijeka, za koje se traži strateški partner za upravljanje i potencijalno širenje za nove sadržaje, jer te zračne luke sada nemaju dostatan promet da budu rentabilne.

Tako se u Osijeku planira ojačati robni, a u Zračnoj luci Rijeka i robni i putnički promet, i to u suradnji sa strateškim partnerom kroz koncesiju ili djelomičnu privatizaciju, uz zadržavanje kontrolnog paketa od 25 posto vlasništva u rukama države i lokalne uprave.

Također, ponuđene su im usluge HAC-a, koji će nakon preoblikovanja postati tvrtka za projektiranje i inženjering u cestogradnji, kao i suradnja s tvrtkama za proizvodnju i održavanje željezničkih vozila, poput TŽV-a Gredelja, Đuro Đaković Holdinga te Končara, rekao je Hajdaš Dončić.

I ministar Mustafayev je istaknuo nužnost diverzifikacije gospodarske suradnje dviju zemalja kazavši da je Hrvatska Azerbajdžanu investicijski privlačna zbog svog geopolitičkog položaja, ali i skorog ulaska u EU, s obzirom da je suradnja s europskim zemljama prioritet Azerbajdžana.

Ta zemlja već ima iskustva ulaganja u Hrvatskoj susjedne države, a današnji posjet Hrvatskoj prilika je da se ispita i odredi gdje se može ubrzati i razviti, a gdje uspostaviti suradnja na projektima od uzajamnog interesa, istaknuo je Mustafayev.

Komentari (2)
Pogledajte sve

http://www.business.hr/kompanije/oppenheim-najveci-je-problem-gospodarstva-sto-su-nam-banke-u-stranom-vlasnistvu

ajde moj čačiću kad merkelica ode donese svome narodu brdo kolača i bonbona a da ne kažem unosne poslove, isto amerika prvenstveno vojnu opremu i boinge
a šta ti doneseš vriće magle i uvjeravaš bidni narod da će zec iskoćiti iz nje ako vjerujemo

New Report

Close