Ova popularna namirnica u godinu je dana poskupjela više od 60 posto

Autor: Jadranka Dozan , 13. ožujak 2023. u 09:58
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Osjetno veći godišnji porast u odnosu na prosjek EU i euro područja u Hrvatskoj se bilježi i kod cijena kruha.

Cijene hrane u proteklih su godinu dana umnogome pridonijele i domaćoj inflaciji i onoj u ostatku eurozone i EU u cjelini. Prema najnovijim usporednim podacima Eurostata, hrana je krajem siječnja u Hrvatskoj u prosjeku bila nepunih 18% skuplja nego u siječnju 2022., a premda to predstavlja usporavanje godišnje stope (u prosincu bila gotovo 20%), kod nas je hrana u prosjeku poskupjela više od prosjeka eurozone (16,6%). Istodobno, na razini svih 27 članica EU u siječnju je inflacija za hranu ubrzala, čime je i premašila našu.

Jedna od namirnica koja se isticala godišnjim porastom cijena su jaja. U RH su ona u godinu dana poskupjela čak 62,2% ili duplo više od prosjeka za eurozonu i oko 2,5 puta više od prosjeka EU27. No, u Češkoj su poskupjela čak 85%, a u Mađarskoj i Slovačkoj 80-ak posto.

Osjetno veći godišnji porast u odnosu na prosjek EU i euro područja u Hrvatskoj se bilježi i kod cijena kruha: 34,3% naspram upola nižih 17 u eurozoni odnosno 20% u EU27. Slično vrijedi i za krumpir koji je kod nas u godinu dana poskupio za oko petinu dok je prosječan porast za eurozonu više nego upola manji. Kod mesa su razlike male (oko 16%), kao i npr. kod voća (7-8%). Nasuprot tome, u Hrvatskoj je osjetno manje nego u ostatku eurozone poskupjelo povrće (5 prema 12 posto), ulja i masti (6 prema 30 posto) ili npr. šećer (28 prema 54%).

Komentirajte prvi

New Report

Close