Ovo nije satirična priča, ovo je stvarnost u Koprivnici: ‘Politički nas uhljebi stoje 210.000 kuna na godinu’

Autor: Agencija VLM , 13. prosinac 2013. u 10:28
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Potpuno netransparentan način imenovanja u upravna vijeća gradskih ustanova.

Agent jedne osiguravajuće kuće najprije je trebao nadgledati kako rade i posluju gradski vatrogasci, ali se doznalo da je njegova tvrtka bila osigurala vatrogasna vozila, pa je dao ostavku na mjesto u upravnom vijeću kako ne bi bio u sukobu interesa. Potom je “preseljen” u upravno vijeće gradskog dječjeg vrtića, piše Večernji list.
Nije satira

I dok će osiguravatelj sada nadgledati vrtiće, na ispražnjeno mjesto nadglednika vatrogasaca imenovan je – učitelj.

Naizgled satirična priča nije izmišljena, ona je stvarnost u Koprivnici. Stvar biva jasnija kad se akterima daju imena. Osiguravatelj je Stjepan Lončar, šef koprivničkog HSLS-a, koji je mjestom u upravnom vijeću – a sada se vidi bilo kojem – nagrađen za koalicijsko partnerstvo njegove stranke s vladajućim SDP-om.

Članove upravnih vijeća javnih ustanova određuje i imenuje gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP). Prema kakvim kriterijima?

Gradonačelnica je poručila kako “bira osobe za koje smatra da će odgovorno obavljati poslove koji su im povjereni”.

U šest takvih vijeća sjedi 13 predstavnika Grada, a među njima samo jedna nestranačka osoba.

Zgodan je primjer vijeće dječjeg vrtića. Za šeficu je postavljena Andreja Horvat-Friščić, nova čelnica gradskog HNS-a, također SDP-ova koalicijskog partnera. Uz nju je, nakon “vatrogasne epizode”, imenovan HSLS-ovac Lončar, a tu je još i Biserka Sitar, tajnica gradskog SDP-a.

U nedostatku drugoga objašnjenja o načinu odabira ljudi za upravna vijeća nameće se zaključak kako je riječ o prvorazrednim političkim “uhljebima”.

Gradonačelnica imenuje, a narod plaća. Predsjednici vijeća dobivaju po 600 kuna bruto mjesečno, a članovi po 400 kuna.

Iznosi nisu impresivni, ali se “nakupi”. Zgodan je primjer Zoran Gošek, umirovljenik, šef Gradskog vijeća. On je glavni u upravnim vijećima JVP-a i APOS-a, a usto kao šef NO-a Komunalca prima mjesečnu bruto naknadu od 2000 kuna.

Kontrola

Kad se sve to skupa zbroji, Gošek iz gradskog proračuna godišnje u džep stavi blizu 40.000 kuna bruto, u što nije uračunata naknada koju prima kao šef GV-a, a ona iznosi jednu prosječnu neto plaću u Hrvatskoj. U rujnu je to bilo 5428 kuna.

Za sve “uhljebljene” u vijećima te nadzornim odborima javnih poduzeća Komunalca i Kominga građani plaćaju nešto više od 210.000 kuna na godišnjoj razini.

A čemu uopće služe ta upravna vijeća? Donose planove rada ustanova i paze na financije, a tu je i ključna stvar za kontrolu – postavljaju ravnatelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close