‘Ovo je najveća IT reforma zatvorskog sustava od 2007.’

Autor: Suzana Varošanec , 21. kolovoz 2018. u 22:00
Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2

Informatičko rješenje treba poboljšati procese i protok informacija između Središnjeg ureda, zatvora, kaznionica, probacije i sudova.

Regionalni lider u industriji softvera tvrtka IN2 osmišljavanjem IT projekata potpisuje se pod reformske procese u pravosuđu RH. Stoga drugi put u kratko vrijeme ugošćuju predstavnike pravosudne administracije. Novi povod je jučerašnja svečanost zatvaranja projekta "Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju". Financiran je u sklopu IPA 2012 u iznosu nešto većem od pola milijuna eura.

Ponuda IN2 odabrana je na natječaju 2016., no uslijedila je žalba nezadovoljnog natjecatelja koja se na DKOM-u pokazala kao neosnovana. 

Ministarstvo pravosuđa glavni je korisnik i to za poslovne procese Uprave za zatvorski sustav i drugih službi pravosuđa koje obrađuju podatke o okrivljenicima. Rezultate su pak predstavili državni tajnik u Ministarstvu Juro Martinović te Marija Ostojić, voditeljica provedbe projekta, a kako navode, svrha je poboljšanje učinkovitosti zatvorskog i probacijskog sustava "implementiranjem IT sustava kao podrške poslovnim procesima Uprave za zatvorski sustav MP-a, Sektora za probaciju i Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima s odgovarajućom IT tehnologijom i razvojem zajedničkog aplikativnog sustava".  

 

511 tisuća

eura vrijedan je projekt koji je odradio IN2

Digitalna transformacija
Uspostava informatičkog rješenja, naime, treba unaprijediti poslovne procese, poboljšati protok poslovnih informacija između Središnjeg ureda, zatvora i kaznionica, probacije i povezanih tijela državne uprave kao i sudova. No, rezultat projekta nije samo informatizacija poslovnih procesa i reforma poslovanja zatvorskog i probacijskog sustava, već kako iz IN2 ističu, to je i pretpostavka za potpunu digitalnu transformaciju poslovanja.

To uključuje, kažu, razmjenu informacija u digitalnom obliku i razmjenu elektronički odobrenih i potpisanih dokumenata s tijelima unutar sustava te s povezanim tijelima državne uprave i sudovima. Kao jedan od rezultata tako navode i poboljšane mogućnosti poslovnog odlučivanja i izvješćivanja prema Ministarstvu pravosuđa, Vladi, Saboru i EU, zbog čega je po njima u "informatičkom smislu ovo najveća reforma poslovanja zatvorskog sustava u posljednjih 10 godina".  

Stiže i nova oprema
"Paralelno s ovim projektom u tijeku su projekti opremanja kaznenih i probacijskih tijela s informatičkom opremom, što je i preduvjet konzumacije rezultata projekta u punom obimu", navode iz IN2. 

Komentirajte prvi

New Report

Close