“Ovo je najisplativiji biznis nakon narkobiznisa”

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2021. u 09:07
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Iz Državnog inspektorata ističu: utvrđene nesukladnosti ne odnose se na zdravstvenu ispravnost. Nije riječ ni o lažnom ulju. Uzorci maslinova ulja bili su ‘niže kategorije’ od deklarirane.

U našoj zemlji potrošnja maslinova ulja je niska – po stanovniku iznosi oko dvije litre na godinu. Mnogi će reći da im je maslinovo ulje preskupo, osobito ekstradjevičansko koje se najčešće krivotvori. Naime, više od polovine maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska – to nisu. Od 25 uzoraka – 14 ih nije zadovoljilo na analizama, objavio je HRT.

Iz Državnog inspektorata ističu: utvrđene nesukladnosti ne odnose se na zdravstvenu ispravnost. Nije riječ ni o lažnom ulju. Uzorci maslinova ulja bili su ‘niže kategorije’ od deklarirane.

– Isključivo su dokazani nedostatci po pitanju označavanja. Maslinovo ulje koje je deklarirano kao ekstra djevičansko maslinovo ulje nije se smjelo deklarirati niti označiti na taj način. Donesena su 4 prekršajna naloga, a mjerodavnim prekršajnim sudovima podneseno je 10 optužnih prijedloga, kaže Željana Brkić, načelnica Sektora za nadzor poljoprivrede i fitosanitarni nadzor Državnog inspektorata.

Odgovornost i proizvođača i trgovca

Obradila je poljoprivredna inspekcija tri puta više uzoraka negoli je trebala. Naime, Europska komisija preporučila je da ih Hrvatska pod povećalo stavi osam. Deklaracija je osobna iskaznica proizvoda. Njome proizvođač jamči za svoj proizvod. On je taj koji je stavlja na bocu – nakon kemijske i senzorske analize.

– Kontrola je najvažnija stvar. Sve što ulazi u Hrvatsku treba uzorkovati. Treba se uzeti uzorak iz svakog tanka, ne samo iz prvog. Ako organoleptika pokaže da nije ekstradjevičansko, takvo ulje treba vratiti natrag u državu odakle je došlo, smatra maslinar i voditelj panela šibenske udruge Olea Damir Buntić.

Šibenska Udruga senzornih analitičara “Olea” kvalitetu ulja ocjenjuje više od desetljeća. Osam neovisnih članova uzorak kuša iz tamnih posuda – jer boja i bistrina ulja nisu važne za kvalitetu. Njihova je preporuka: nađite uljara od povjerenja. Onda ste, kaže Davor Antica, viši stručni suradnik za poljoprivredu – 100% sigurni da imate kvalitetan proizvod, proizveden u Hrvatskoj.

– Ekstradjevičansko maslinovo ulje miriše na voću, povrću, bilju. Ima ugodan miris. Već kad ga pomirišete ono će vam već dati 99 posto. A kasnije na okus to je ulje gorko. Ta gorčina ne smije biti ružna gorčina, upozorava Damir Buntić.

– Ako vi ulje prodajete za 30 kn. Oduzmite 25 posto, 8 kuna – to odmah državi dajete. Ostale su 22 kune. Boca, čep, etiketa, oduzmite 7-8 kn. Znači ostalo vam je 14. Opet morate platiti punjenje, radnu snagu, struju, sve ostalo. Ako je njihova zarada 8 do 9 kuna onda to ulje ne vrijedi ni za podmazivanje točkova, kaže voditelj Radnoterapijskog centra “Maslinik” Šibensko-kninske županije Branko Smrček.

– Znamo da je nelegalni biznis patvorenja ulja najisplativiji poslije narko biznisa, dodaje Damir Buntić. Stoga traže uljari da se sankcioniraju lovci u mutnom – što prije i što oštrije. I zbog kupaca i zbog svih onih proizvođača koji tržišnu utakmicu igraju pošteno.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ideja članka je jasna, ali matematika je žalosno pogrešna za Poslovni.

Od 30 kn, PDV je 6 kn.

Kada se računa iz bruto iznosa onda porez nije 25 već 20%.

Žalosno da netko tko piše o bilo kakvoj temi u vezi bilo kakvog poslovanja to ne razumije.

E ne pismeni primitivci nije točkova nego kotača

New Report

Close