‘Ovo je kuća za jednaka prava i mogućnosti građana’

Autor: Suzana Varošanec , 18. veljača 2020. u 22:00
Zoran Milanović preuzeo funkciju/S. STRUKIĆ/PIXSELL

Novi hrvatski predsjednik apostrofirao borbu protiv nejednakosti.

Iako peti hrvatski predsjednik Zoran Milanović, u inauguracijskom govoru u prvi plan nije stavio gospodarstvo, zapravo je istaknuo sve bitne “karike” o kojima ovisi dinamika ekonomskog prosperiteta neke zemlje. Na prvom mjestu su ljudi te jednakost i poštenje kao temeljne vrijednosti.

“Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas”, rekao je novi predsjednik RH, čime se simbolički izražava okosnica za sveukupni društveni razvoj koji je po njemu vezan uz ostvarenje ideala glede jednakopravnosti položaja svih građana.

Uz apostrofiranje Hrvatske kao socijalne države – vrijednosne odrednice zajamčene Ustavom koja je bliska i njegovu neslužbenom savjetniku za ekonomiju Veliboru Mačkiću sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Milanović je podcrtao važnost i da ona postane zemlja jednakih prava i mogućnosti za sve građane, ali i zemlja gdje će biti legitimno razvijati individualni patriotizam koji se može razlikovati od pojedinca do pojedinca.

Naglašavajući da je ovo domovina nekvalificiranog radnika jednako kao i akademika, definirao je i što su za njega tri glavna instrumenta u borbi protiv nejednakosti i klasnog raslojavanja. To je osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodjela nacionalnog bogatstva te suzbijanje klijentelizma i “kulture” laži i pohlepe.

U najvažnije, pak, sadržaje iz ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika republike za stabilnost državne vlasti, uvrstio je zaštitu i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti, što znači da kao predsjednik očito kani biti u prvim redovima u procesima razvoja ovih područja i u skladu s uzorima najrazvijenijih zemalja EU.

Istaknuo je i da znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima te zaključio: “Naša budućnost ovisi, ponajprije, o kvaliteti školovanja i o aktivnoj vjeri u to da je znanje ključ ispunjenijeg i uspješnijeg života.”

Komentirajte prvi

New Report

Close