Liječnici savjetuju: Ove vitamine i lijekove korisno je imati u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazite koronom

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2020. u 10:34
foto: pixabay

Preporuka hrvatskih liječnika obiteljske medicine.

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) naveli su što bi bilo korisno da imamo u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazimo koronavirusom, piše dnevnik.hr

1. PARACETAMOL – DA, za snižavanje povišene tjelesne temperature. Bilo bi dobro da u ljudi u kući imaju i dekongestivne kapi za nos, sustave za ispiranje nosa i lijekove protiv kašlja.

2. BETADINE za ispiranje usta i grgljanje – razmatra se ispiranje usne šupljine, korištenje spreja za nos i kapi za oči da bi se smanjila mogućnost prijenosa sa zaražene osobe na zdravstvene radnike ili kao prevencija za zdravstvene radnike nakon nezaštićenog izlaganja osobi pozitivnoj na COVID-19. Također, istražuje se terapijski učinak, međutim nismo našli službene preporuke.

3. VITAMIN C i D3 – prvi je antioksidans i nema dokaza o učinkovitost u liječenju COVID-19, nije u službenim preporukama.

Vitamin D je imunomodulator. Istraživala se hipoteza da su se teži slučajevi bolesti javljali više u zemljama sa manjom izloženosti suncu i kod osoba s deficitom vitamina D. Postoji hipoteza o učinkovitosti u prevenciji obolijevanja i u terapiji, ali nisu provedene intervencijske studije i nije u službenim preporukama.

4. KOMPLEKS B – važan je za normalnu funkciju imunološkog sustava; istražuje se u prevenciji i terapiji COVID-19, ali još nije u službenim preporukama.

5. OKSIMETAR – DA, bilo bi odlično da ga imaju bolesnici s rizikom od razvoja težih oblika bolesti jer je saturacija ispod 94 %, osobito ako je praćena povećanim brojem respiracija u minuti i subjektivnim osjećajem zaduhe indikacija za hospitalizaciju.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close