Ovo je 20 najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj: Njemačke tvrtke predvode listu

Autor: Lucija Špiljak , 18. svibanj 2021. u 13:26
FOTO: Pixabay

Istraživanje je provedeno krajem 2020. i početkom 2021. godine, a u njemu je sudjelovalo 20.000 ispitanika.

Portal MojPosao 17. godinu zaredom proveo je istraživanje tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj prema mišljenju javnosti. Istraživanje je provedeno krajem 2020. i početkom 2021. godine, a u njemu je sudjelovalo 20.000 ispitanika.

Njemačke tvrtke na prva tri mjesta

Rezultati nisu puno drugačiji nego prijašnjih godina pa tako prva tri mjesta ponovno zauzimaju njemačke tvrtke. Na prvom mjestu, 12. godinu zaredom, našao se dm-drogerie markt sa 16,56% bodova.

Drugo mjesto zauzima Lidl (5,67% bodova), dok je treći najpoželjniji poslodavac Müller trgovina Zagreb (4,55% boda).

Najbolje rangirana domaća tvrtka je Rimac Automobili s 4,42% boda, koja je zadržala prošlogodišnju četvrtu poziciju.

Slijede Atlantic Grupa, HEP, Kaufland Hrvatska, PLIVA Hrvatska, INA, Infobip, Hrvatski Telekom, Fortenova Grupa, BIPA, Valamar, Zagrebački Holding, Pevex, Coca-Cola HBC Hrvatska, Jadran – Galenski laboratorij, Ericsson Nikola Tesla i A1 Hrvatska.

Ove su se godine Pevex i Jadran – Galenski laboratorij prvi put našli na listi 20 najatraktivnijih poslodavaca.

Najvažniji faktor: sigurnost radnog mjesta

Kako navode s portala MojPosao, za razliku od prošle godine kada su harmonični odnosi na radnom mjestu bili najvažniji faktor prilikom vrednovanja stupnja atraktivnosti određenog poslodavca, ovog puta je najviše „presudnih“ glasova dobila sigurnost radnog mjesta (40%). Harmonični odnosi na radnom kliznuli su na drugo mjesto (za 39% ispitanika je ovo presudan razlog atraktivnosti), dok se na trećoj poziciji, baš kao i lani, nalazi socijalna odgovornost poslodavca (36%).

Unatoč uvriježenom mišljenju da je iznos plaće najvažniji razlog naše želje za radom kod određenog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, visina plaće i ostale materijalne beneficije presudan su faktor atraktivnosti za 29% ispitanika, što je dovoljno za tek sedmo mjesto popisa faktora atraktivnosti poslodavca.

Konkretnije, sudionicima istraživanja kojima su dm-drogerie markt d.o.o.. LIDL d.o.o. i MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. poslodavci prvog izbora, presudna je sigurnost radnog mjesta koje te tvrtke pružaju zaposlenicima.

Tvrtka Rimac Automobili d.o.o. je atraktivna ponajprije radi harmoničnih odnosa na radnom mjestu, dok je Atlantic Grupa d.d. poželjan poslodavac zbog kombinacije navedenih faktora (harmoničnih odnosa i sigurnosti radnog mjesta).

Raspodjela top poslodavaca po spolu, dobi, radnom statusu, obrazovanju i regiji

I muškarci i žene najpoželjnijim poslodavcem smatraju dm-drogerie markt d.o.o., s razlikom da je ova tvrtka znatno atraktivnija ženama (21,2%) nego muškarcima (8,2%).

MojPosao otkriva kako je ženama na drugom mjestu LIDL d.o.o., a na trećem MÜLLER trgovina Zagreb d.o.o., koja se muškarcima nalazi tek na osmom mjestu. Na drugom mjestu liste najpoželjnijih tvrtki prema odabiru muškaraca nalazi se kompanija Rimac Automobili d.o.o., a na trećem LIDL d.o.o.

Također, tvrtke BIPA i Kaufland nalaze se na popisu top 10 najatraktivnijih poslodavaca prema mišljenju žena, ali ne i muškaraca. S druge strane, muškarci su među deset najpoželjnijih poslodavaca uvrstili Hrvatski telekom te INU, dvije kompanije koje se nalaze nešto niže na listama kreiranim od strane žena.

Rangiranje po stupnju obrazovanja

Neovisno o stupnju obrazovanja ispitanika, tvrtka dm-drogerie markt je najpoželjniji poslodavac. No, ako krenemo dalje niz listu, primjećujemo da postoje razlike u rangiranju poslodavaca ovisno o stupnju obrazovanja sudionika istraživanja. Tako su ispitanici sa srednjom stručnom spremom na drugo mjesto svoje liste stavili LIDL d.o.o., dok se na istoj poziciji liste kreirane od strane osoba s visokom i srednjom stručnom spremom pozicionirala tvrtka Rimac Automobili d.o.o.

Gledajući prema radnom statusu, dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika. Drugo mjesto među zaposlenima te onima koji se još uvijek školuju zauzima Rimac Automobili, dok nezaposleni ispitanici na drugo mjesto većinom biraju  LIDL d.o.o.

Nezaposleni i oni koji se i dalje školuju su na treće mjesto popisa najpoželjnijih poslodavaca postavili MÜLLER d.o.o, a zaposleni ispitanici LIDL d.o.o.

Dobne skupine

Među ispitanicima svih dobnih skupina gotovo da i nema razlike kad je riječ o poslodavcima prvog i drugog izbora – to su dm-drogerie markt te LIDL.

Najmlađi ispitanici su na treće mjesto svojih lista izabrali tvrtku Rimac Automobili, dok kod stariji sudionika istraživanja treće mjesto zauzima Müller trgovina Zagreb.

Od zanimljivosti možemo istaknuti kako tvrtka Infobip zauzima visoko 6. mjesto popisa atraktivnih poslodavaca među mladima do 32 godine, kao i 9. mjesto među ljudima u dobi od 33 do 43 godine, dok se ista tvrtka ne nalazi u top 10 prema mišljenju osoba starijih od 44 godine.

Također, ispitanici stariji od 44 godine su na svoj popis top 10 atraktivnih poslodavaca uvrstili Zagrebački Holding, tvrtku koju ne nalazimo na listama drugih skupina ispitanika.

Građani koji rade za svog poslodavca prvog izbora lojalniji su zaposlenici

Trenutno kod svog poslodavca prvog izbora radi 18% ispitanika, što predstavlja pad od 3% u odnosu na prošlu godinu. Svega 11% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih čak 53% uopće ne razmišlja o promjeni.

Za razliku od njih 58% ispitanika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih svega 11% uopće ne razmišlja o promjeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close