Ovo je 12 najboljih menadžera i poduzetnika za 2013. godinu. Odabrala CROMA

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2013. u 12:32
Drago Čugura; Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-CROMA) objavilo je imena 12 laureata ovogodišnje nagrade “Menadžeri godine”.

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-CROMA) objavilo je na današnjoj konferenciji za novinare imena 12 laureata ovogodišnje nagrade "Menadžeri godine", među kojima je za najboljeg menadžera u velikim poduzećima odabran predsjednik Uprave porečke hotelske kuće Riviera Adria Edi Černjul.

HUM-CROMA će nagrade "Menadžeri godine" dodijeliti na večerašnjoj svečanosti, a dodijelit će i nagradu za životno djelo koju dobiva redovni profesor na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci Vidoje Vujić.

Nagrade HUM-CROMA dodjeljuje 23. godinu za redom u osam kategorija, a ovogodišnji menadžeri godine u srednjim poduzećima su direktor L&P Tehnologije iz Preloga Davor Gečić i predsjednik Uprave Tvornice stočne hrane iz Čakovca Tomica Belić.

Najmenadžerima u malim poduzećima odabrani su većinski vlasnik tvrtke Neograf iz Kraljevice Dušan Boras te suvlasnica i prokuristica tvrtke PK – Palfinger Kran iz Škrljeva Nataša Rakovac-Rustja.

HUM-CROMA tradicionalno odabire i najbolje hrvatske mlade menadžere, a u toj su kategoriji za 2013. godinu odabrani vlasnik i direktor tvrtke PAB – Plastika Akrapović iz Buzeta Miha Akrapović te Zvonimir Tudorović, predsjednik Uprave Hotela Njivice.

Menadžerom godine u kategoriji velikih poduzeća u inozemnom vlasništvu proglašen je predsjednik Uprave slavonskobrodske Bilfinger Đuro Đaković Montaže Drago Čugura.

Ovogodišnji poduzetnici godine prema odabiru HUM-CROMA-e su predsjednik Uprave Spider grupe iz Pitomače Nikola Nemčević te vlasnik požeške tvrtke Alles i Poljoprivredne televizije Thomas Heinz Pandžić.

Najbolji project menadžeri su pak član Uprave i vlasnik grupacije DOK-ING Vjekoslav Majetić i ravnatelj riječke Poliklinike Medico Vladimir Mozetič.

Strukovna nagrada HUM-CROMA-e, kako je istaknuo predsjednik tog udruženja Vladimir Ferdelji, ima posebnu vrijednost jer je dodjeljuje menadžerska struka najboljima među sobom, a koji predstavljaju realni primjer koji negira da je u kriznim i recesijskim uvjetima nemoguće uspješno poslovati.

Menadžeri i poduzetnici godine biraju se temeljem dokumentiranih bilanci i stvarnih kvalitativnih pokazatelja poslovanja, poput udjela na domaćem tržištu, rasta izvoza, broja novootvorenih ili sačuvanih radnih mjesta, itd. Stručni žiri temeljem tih podataka predlaže finaliste, a Upravni odbor HUM-CROMA-e odabire dobitnike.

 

Komentari (3)
Pogledajte sve

s obzirom na dosadašnju povijest, policija ih vjerojatno već s maricama čeka pred kućama…

Još jedna od žena koja vodi »mušku« tvrku je Nataša Rakovac-Rustja , prokuristica je u poduzeću PK-PALFINGER KRAN d.o.o.

– Po zanimanju sam diplomirani inženjer strojarstva i prokuristica sam u tvrtki PK-PALFINGER KRAN d.o.o. To je naša obiteljska tvrtka, koja je generalni zastupnik renomiranog austrijskog proizvođača hidrauličnih kamionskih dizalica PALFINGER i japanskih mini-rovokopača Takeuchi. Pored zastupstva navedenih marki, bavimo se proizvodnjom vlastitih nadogradnji na kamionima, što je kompatibilno s preuzetim zastupstvima, tako da tvrtka sa 70 zaposlenih ostvaruje godišnji prihod od cca. 65 milijuna kuna.

Prodajni tim u tvrtci vodim već 20-tu godinu i cijelo to vrijeme sam aktivno prisutna na tržištu i dnevno u kontaktu s kupcima. Nisam primijetila bitnu razliku u stavu kupaca prema meni u odnosu na muške kolege. S obzirom na kamionsku branšu, neki su možda u prvom trenutku malo iznenađeni ženskom osobom u prodaji, ali ukoliko ste kompetentni i poznajete proizvod koji prodajete i ako vas zanimaju potrebe kupca, tijekom razgovora se razvije povjerenje koje u većini slučajeva trajno ostaje, kaže nam Nataša Rakovac-Rustja. Dodaje da u radnom timu imaju kolege i kolegice i da svi zaista predano obavljaju svoj posao.
Dobra organizacija

– Tijekom vremena uočila sam da su ženske osobe vrlo pedantne, ne donose nagle odluke, razmišljaju o posljedicama svojih odluka i vrlo su odane tvrtki u kojoj rade. Iz tog razloga naš prodajni tim čini 50 posto žena, iako je to u našoj branši zaista neobično. Tvrtka PK-PALFINGER KRAN zastupa PALFINGER proizvode na području Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije Kosova i Albanije i ima dva povezana društva – Palfinger Srbija d.o.o. u Beogradu i Palfinger BH d.o.o. u Sarajevu. U tim sam tvrtkama također prokuristica i tijekom godina upoznala sam mentalitet i očekivanja tamošnjih kupaca. Ženske osobe u prodaji i tamo su prihvaćene ukoliko su kompetentne, premda ne bez rezerve, kaže nam Nataša Rakovac-Rustja. Posao i obiteljski život nastoji uskladiti i uz razumijevanje obitelji to joj, kaže, za sada polazi za rukom.

– Nije uvijek jednostavno, pogotovo što mi je kći ove školske godine krenula u prvi razred osnovne škole, ali dobra organizacija uvijek pomaže, zaključuje Nataša Rakovac-Rustja

Svoje početke tiskara Neograf vuče još iz 1924. godine kada je osnovana “Knjigovežnica Boras”. Kao mala obiteljska tvrtka “Knjigovežnica Boras” uspješno posluje gotovo 70 godina kroz koje sakuplja bogato iskustvo i postaje cijenjena u svojoj struci na riječkom području. Na tradiciji Knjigovežnice Boras 1990. godine osnovana je tiskara Neograf d.o.o. Iako tada tek mala tiskara, od početka se specijalizira za proizvodnju kartonske ambalaže, da bi danas stajala ravnopravno uz vodeće proizvođače kartonske ambalaže u zemlji i regiji.


Jedan od naših prvih klijenata bio je “JADRAN – Galenski laboratorij d.d.”, farmaceutska tvrtka čiju ambalažu proizvodimo i danas. Sa porastom broja kupaca i obima proizvodnje konstantno radimo na poboljšanju tehnologije i kvalitete našeg proizvodnog procesa te na mogućnosti da našim klijentima ponudimo što veći broj usluga koje povećavaju vrijednost njihove ambalaže.




New Report

Close