‘Ovo iživljavanje Stožera nad noćnim klubovima mora završiti. Mladi se odlaze zabavljati u BiH i Srbiju’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. listopad 2021. u 10:19
FOTO: Unsplash

Pojedini kafići i restorani se pretvaraju u noćne klubove unatoč epidemiološkim mjerama i zakonu o zaštiti od buke, odnosno rade ilegalno, pa se iz te dvije udruge pitaju “tko je u ovoj situaciji lud!”.

Udruge Glas poduzetnika te noćnih klubova i barova smatraju da nacionalni stožer civilne zaštite treba ukinuti ograničenje radnog vremena noćnih klubova, koje je do ponoći, i da “diskriminacija prema noćnim klubovima i barovima” treba završiti jer ionako mnogi rade ilegalno unatoč ograničenju radnog vremena.

Naglašavajući da noćni klubovi i barovi još uvijek ne mogu raditi iza ponoći, iz te dvije udruge u petak su u priopćenju naveli da žele “ponovo upozoriti na rad Stožera RH, koji bez pravih i znanstvenih argumenata, uporno drži odluku o ograničenju radnog vremena noćnih klubova i barova do ponoći”.

Međutim, kako pišu, pojedini kafići i restorani se pretvaraju u noćne klubove unatoč epidemiološkim mjerama i zakonu o zaštiti od buke, odnosno rade ilegalno, pa se iz te dvije udruge pitaju “tko je u ovoj situaciji lud!”.

“Svjedoci smo toga da se u medijima često izvještava o ilegalnim tulumima u glavnom gradu Zagrebu, ali mnogi noćni klubovi i barovi u zatvorenom prostoru su zatvoreni do daljnjega. Upravo zbog zabrana rada noćnih klubova i barova, tisuće mladih pronalaze noćnu zabavu u susjednoj BiH i Srbiji jer u njihovim državama ograničenja ne postoje, cijene su jeftinije, PDV u ugostiteljstvu je manji i ne postoji porez na potrošnju. Apsolutno sve im je dostupno i dopušteno, kako u samim klubovima bez ikakvih ograničenja radnog vremena, covid potvrda i testova, tako i na povratku u Hrvatsku”, komentiraju iz tih udruga.

Po njima, Stožer RH bi zbog toga trebao maknuti ograničenje radnog vremena noćnih klubova i dopustiti rad uz poštivanje epidemioloških mjera, čemu dodaju da se zabranama samo potiče nezakoniti rad, a mladi se i dalje ne cijepe u mjeri u kojoj su predviđali.

Naglašavaju i da stalni pritisak i gotovo nikakve mjere pomoći noćnim klubovima i barovima štete poslovanju, mnogi ne mogu ostvariti pomoć za fiksne troškove ako se tvrtka bavi još nekim poslom uz poslovanje noćnog kluba, iako je, kako kažu, itekako vidljivo da im je zabranjen rad.

“Ovakvo iživljavanje Stožera RH nad noćnim klubovima i barovima mora završiti. Ovim putem im poručujemo da se radije brinu kako povećati broj cijepljenih među ugroženim skupinama, a ugostiteljskim noćnim objektima dopuste rad nakon više od 18 mjeseci dopusta i odštetu za sve vrijeme koje su proveli u ‘lockdownu'”, poručuju iz Udruge Glas poduzetnika i Udruge noćnih klubova i barova.

Domagoj Petričević iz Udruge noćnih klubova i barova ocjenjuje i da “ni nakon više više od 18 mjeseci bez rada, Stožer RH ne želi dopustiti rad noćnih klubova u Hrvatskoj, te tako pod krinkom brige za zdravlje osoba koje ne žele same preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i cijepiti se već dvije godine uništava mladost u Hrvatskoj, odnosno dobili smo dojam da Vlada RH želi uništiti event i zabavnu industriju u RH”.

Kaže i da se tim mjerama potiče masovne ilegalne ‘partyje’, gdje o provedbi epidemioloških mjera ne postoji ni “e”, a fiskalizacija je strana riječ, zaključujući da je “očito da stožer ovime pokazuje licemjerje gdje nama ne dopušta rad, a potiče odlazak u susjedne zemlje gdje vas nitko ne kontrolira” i da klubovi i barovi nisu krivi za lošu procijepljenost Hrvatske, već da Stožer krivce potraži u svojim kontradiktornim odlukama, poput ove znanstveno i logički neutemeljene tvrdnje da korona napada iza ponoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close