Ovi dijelovi RH ne potiču dovoljno projekte obnovljivih izvora energije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 14:27
PXL

Jedinice lokalne samouprave u pet slavonskih županija ne potiču dovoljno projekte iz obnovljivih izvora energije.

Jedinice lokalne samouprave u pet slavonskih županija ne potiču dovoljno projekte iz obnovljivih izvora energije te premalo koriste te izvore kao potencijale ovoga područja, istaknuto je u Osijeku na današnjem predstavljanju istraživanja potencijala obnovljivih izvora energije koje je provedeno u pet slavonskih županija.

Istraživanje je proveo tim stručnjaka iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar" u sklopu projekta "Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije". Taj projekt vodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja u suradnji s još nekoliko nevladinih udruga.

Predstavnik Društva Danijel Rodik kazao je kako je istraživanje pokazalo da slavonske županije ne daju poticaje pojedincima koji bi htjeli graditi solarne kolektore i kotlove na biomasu, što neke druge županije čine.

Da bi se takvi projekti mogli sufinancirati potrebni su određeni kapaciteti, pa se u onim županijama u kojima postoje regionalne energetske agencije takvi se projekti sufinanciraju. U Županijama na ovome području takvih agencija nema dovoljno ili, ako djeluju, još nisu počeli provoditi takve projekte, pa preporučujemo korištenje sredstava europskih fondova i domaćeg Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kazao je Rodik.

Kazao je kako je samo pet gradova na ovome području, Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Osijek, Vinkovci, potpisalo europsku konvenciju o donošenju akcijskog plana za održivu energiju koji bi trebao dovesti do održivog razvoja u području energetike.

Pozvao je županije da privhate energiju biomase kao jedan od najvećih potencijala obnovljivih energetskih izvora, a premalo se koristi s obzirom na potencijale, te sve jedinice lokalne samouprave da nevladinim udrugama omoguće veće sudjelovanje u izradi planova i programa koji se odnose na energiju.

Predstavnik osječkog Press centra za okoliš Kruno Kartus kazao je kako se ovakvim projektima želi potaknuti sudjelovanje javnosti u donošenju odluka o razvoju energetskog sektora na lokalnoj. Dodao je kako je cilj takvih inicijativa održivi razvoj lokalne zajednice na obnovljivim izvorima energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close