Ove tri namirnice u kuhinjama najčešće završe u smeću, evo kako taj problem rješavaju profesionalci

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2022. u 11:07
Foto: Pixabay

Projekt je pokrenut u dva hotela u Hrvatskoj – u Puli i Osijeku, a naknadno se projektu priključio i hotel Terme Sveti Martin na Muri.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano provodi razne projekte iz područja gospodarenja otpadom, a jedan od njih je i pilot projekt ‘Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste’. Fond je lani pokrenuo projekt u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta, piše Glas Istre.

Glavni cilj je bio provođenje raznih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio biootpad, odnosno otpad od hrane. Pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Puli i Osijeku, a naknadno se projektu priključio i hotel Terme Sveti Martin na Muri.

“Na kraju jednogodišnjeg pilot projekta možemo reći da smo zadovoljni postignutim rezultatima. Prva dva mjerenja u hotelu Park Plaza Histria i hotelu Osijek su pokazala da smo u Osijeku uspjeli smanjiti količine otpada za oko 11 posto, no u Puli nam to baš nije pošlo za rukom. Smatramo da su najveći razlog tome bitno različita struktura gostiju i koncept turizma koji razvija hotel u unutrašnjosti u odnosu na onaj na moru, otkrila je koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević.

Gladne oči

“Osim što se obraćamo menadžmentu i osoblju hotela, vrlo je bitno da se ključne poruke komuniciraju i prema gostima hotela, jer njihovo ponašanje na koncu je ključno, jer oni su ti koji konzumiraju hranu koja im se pripremi i koja im se u pravilu servira po principu švedskog stola. U takvim prilikama često se zna dogoditi da su oči gosta gladnije od njegova želudca pa je izuzetno važno da kod njih osvijestimo problem koji nastaje s odbačenim viškovima hrane, da dopremo s porukom da na svoj tanjur uzmu samo onoliko hrane koliko mogu pojesti”, kazala je Cetin Krnjević na završnoj konferenciji u hotelu Park Plaza Histria.

Kategorije hrane koje su detektirali kao najzastupljenije u otpadu, dodala je, ne razlikuju se bitno od europskih studija. Radi se pretežito o tjestenini, kruhu i proizvodima od žitarica.

“U našim smo hotelima detektirali i velike količine otpada od voća i orašastih plodova, što u tim studijama nije slučaj, te ćemo pokušati određenim mjerama utjecati da se količine tako proizvedenog otpada ipak smanje. U hotelu Osijek smo otkrili da se stvaraju ogromne količine otpada od kruha, a veseli nas da je to potaknulo menadžment da promjene normativ kruha, što je pak rezultiralo smanjivanjem otpada od kruha za čak 50 posto”, kazala je Cetin Krnjević.

Fond je sredinom lipnja objavio i Javni poziv za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada u hotelima. Vrijednost poziva je 1,5 milijuna kuna, a hoteli za nabavu novih dehidratora ili digestora mogu po  jednom zahtjevu dobiti do 40 posto opravdanih troškova, odnosno maksimalnih 150 tisuća kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close