Ove su gramatačke pogreške Hrvati najčešće radili u 2021. godini

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2022. u 09:33
Foto: Screenshot/Hašek

Protekle godine usluzi je pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta. Oni su obradili osam milijuna tekstova koji su tvorili korpus od blizu dvije milijarde pojavnica.

Na stranici FER-a, Fakulteta elektronike i računarstva, objavljene su najčešće pravopisne pogreške korisnika hrvatskog akademskog spelling checkera Hascheck, koji je inače dostupan na internet adresi ispravi.me. Hrvatski akademski spelling checker, podsjećaju s FER-a, “jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga koja već gotovo punih 30 godina svakodnevno pomaže akademskoj zajednici, brojnim novinskim redakcijama, ali i privatnim korisnicima u uređivanju njihovih tekstova”.

– Protekle godine usluzi je pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta. Oni su obradili osam milijuna tekstova koji su tvorili korpus od blizu dvije milijarde pojavnica. Ovo nedvojbeno govori o globalnoj popularnosti vrlo specifične usluge posvećene hrvatskom jeziku. Valja naglasiti da je hrvatski u svjetskim razmjerima “mali” jezik jer ga koristi manje od jednog promila svjetske populacije. Najviše korisnika usluzi je pristupilo iz Hrvatske (83 %), zatim iz Bosne i Hercegovine (7 %), Njemačke (1 %) itd. Više od 40 % korisnika bilo je mlađe od 34 godine, a usluzi su u 75 posto slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima između 9 i 15 sati. Sve ovo upućuje da u Hrvatskoj treba posvećivati veću pozornost domaćem razvoju jezičnotehnoloških proizvoda i usluga, objavljeno je na srtanicama FER-a, piše Novi list.

U 2021. godini, stoji u objavio, “korisnici su najčešće griješili pri pisanju sljedećih riječi: če –> će, tiće –> tiče, riješenje –> rješenje, slijedeće –> sljedeće, mogučnosti –> mogućnosti, promjeniti –> promijeniti, čemo –> ćemo, več –> već, primjetiti –> primijetiti, djete –> dijete, samnom –> sa mnom, riješenja –> rješenja, reči –> reći, primjeniti –> primijeniti te razumijeti –> razumjeti”.

Komentirajte prvi

New Report

Close