Ove sezone procvao je i kontinentalni turizam, uz lokalno stanovništvo zaposlenici dolaze iz Indije i Ukrajine

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2022. u 10:40
Foto: Pixabay

Imaju dosta s gostiju iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske

Budi se kontinentalni turizam. Tako je popunjenost na sjeveru Hrvatske, u Međimurju – gotovo na razini rekordne 2019. godine. Ivica Grudiček s HRT-a provjerio je u Termama Sveti Martin kako su preživjeli pandemiju, ali i kako se nose s aktualnim problemima – rastom cijene energenata i nedostatkom radne snage.

Nuša Korotaj, generalna direktorica Termi Sveti Martin, rekla je kako su u Termama bili i za vrijeme pandemije vrijedni te kako se sada to vraća. Kako kaže, vratili su se na brojke iz 2019.godine, a možda će prihodi biti i veći.

“Moramo reći da je visoka inflacija pa troškovna strana nije ni blizu periodu iz 2019. godine, ali to je izazov za nas i za sve direktore u hotelijerstvu”, naglasila je.

Dodaje da su prije pandemije prevladavali domaći gosti u Svetom Martinu i to sa 60 posto noćenja, a sva ostala noćenja su bili gosti iz susjednih zemalja. Tijekom pandemije i odmah poslije gosti su većinom bili domaći, no, kako kaže, sada su se počeli vraćati i stranci.

“Imamo dosta s gostiju iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske”, rekla je Korotaj.

Poskupljenje energenata snažno utječe na poslovanje i kako kaže, to je trenutno ‘rak rana’ svih hotelijera, pogotovo onih koji imaju termalne kapacitete, stoga što oni jako ovise o energentima.

“Što se tiče radne snage, kolege na moru imaju velike probleme, ali u Svetom Martinu je drugačije. Velika većina zaposlenika su lokalni ljudi i oni su ovdje dugi niz godina. Imamo i nekoliko Indijaca te vrijednih Ukrajinki”, rekla je i dodala kako spremni i ekipirani dočekuju ljeto.

Komentirajte prvi

New Report

Close