Ove nam zime prijeti manjak plina

Autor: Marija Brnić , 05. listopad 2012. u 11:02
Ina je 2010. ugovorila 750 milijuna kubika plina godišnje s ENI-jem na tri godine

Dosad je pod političkim pritiskom Ina uvozila plin zimi po višim cijenama, na štetu svog prihoda, što više nije moguće.

Zbog smanjene potrošnje u uvjetima ekonomske krize na prvi pogled situacija s opskrbom plina u Hrvatskoj ove godine izgleda dobro, no neizvjesnost valja očekivati u siječnju, upozorio je Stevo Kolundžić sa 2. međunarodne konferencije o naftno-plinskom gospodarstvu koja se održava u Šibeniku. 

Svoje procjene taj dugogodišnji direktor u Ini i dopredsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) obrazlaže situacijom nastalom nakon što su 2010. godine ruski partneri odbili produljiti ugovor s Inom, koja je potom zaključila ugovor s talijanskim ENI-jem, no ne na količinu od 1,2 milijarde kubika plina, koliko se dotad uvozilo od ruskoga Gazproma, nego je, imajući u vidu pad potrošnje u Hrvatskoj, ugovorila 750 milijuna kubika plina. "Na aktualnoj je potrošnji to dovoljno, no u pravilu u prosincu hladnoća znatno poveća potrošnju, a u siječnju s padom temperatura potrošnja snažno raste. Dosad je to u pravilu rješavano političkim pritiskom na Inu i uvozom po znatno višim cijenama tijekom zime, a na račun prihoda Ine. To više nije moguće i vjerojatno će biti problema početkom 2013. godine u rješavanju te vršne potrošnje", ističe Kolundžić. Ugovor s Enijem istječe iduće godine, a rješenje tog problema vidi i u raščišćavanju neriješenih odnosa s Molom i njegove obveze za izdvajanje Prirodnog plina iz Ine.

Do 2013. godine za to se mora naći rješenje i definirati tko će uvoziti potrebne količine plina ako Ina nema računa da uvozi povoljne količine, kaže Kolundžić. Povoljno je u cijeloj priči što sada, za razliku od 2010. godine, imamo interkonektor između Hrvatske i Mađarske tako da se može intervenirati i uvesti povećane količine što u doba nabave plina iz Rusije preko Slovačke, Austrije i Slovenije nije bio slučaj. No cijena količina koje se nabavljaju u sezoni uključivat će i troškove skladišta i interkonektora i taj će plin biti skuplji, zaključuje Kolundžić upozoravajući da je krajnji trenutak da se to pitanje stavi na stol i počne rješavati i barem za iduću godinu osigura normaliziranje stanja opskrbe plina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vlada će pod hitno:

a) izgraditi dva nova skladišta plina (Slavonija+ KRK)
b)ubrzati gradnju LNG terminala s zainteresiranim ljudima iz Katara (čitaj Šeik)

– ili Vam treba to sve nacrtati (slika govori tisuću riječi)

lp

New Report

Close