Ove godine izmjene gotovo svih turističkih zakona

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2013. u 15:38
Veljko Ostojić (Foto: Vlada RH)

Osnovni ciljevi izmjena tih zakona su racionalizacija i profesionalizacija sustava turističkih zajednica, povećanje njegove ukupne učinkovitosti…

Ministarstvo turizma tijekom ove godine planira izmjenu i dopunu gotovo svih turističkih zakona smatrajući to, slično kao i gotovo svi iz sektora, izuzetno važnim za ostvarenje ciljeva iz strategije razvoja turizma do 2020. i općenito za povećanje investicija, konkurentnosti i održivog razvoja hrvatskog turizma.
Među prvim zakonima, čiji bi prijedlog već u ožujku mogao u vladinu proceduru, je novi zakon o pružanju usluga u turizmu, ističe ministar turizma Veljko Ostojić u razgovoru za Hinu.

Taj je zakon, kako napominje, prošao javnu raspravu i u završnoj je fazi konzultacija sa strukovnim udrugama i komorama, kao i na provjeri informacija o planiranim izmjenama europske direktive o paket aranžmanima, jer se izmjene u jednom dijelu odnose na usluge koje su zakonom definirane kao usluge turističke agencije. Tako se sada definira pojam i uvjeti poslovanja internet agencije i agencije za neposredno pružanje usluga, a pojednostavljeni su i uvjeti poslovanja turističkih agencija.

S ciljem dodatnog jačanja posebnih oblika turizma, što će prema očekivanjima postati važan segment turističke potražnje u Hrvatskoj, izmjene detaljnije definiraju i pojedine turističke usluge u zdravstvenom, pustolovnom i kongresnom turizmu pa se tako, primjerice, proširuje krug subjekata koji mogu pružati usluge zdravstvenog turizma. U prvoj polovici ove godine Ministarstvo planira i donošenje cjelovito izmijenjenog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, za što je iskaz o procjeni učinaka propisa za prijedlog tog zakona trenutno na javnim konzultacijama sukladno novom Zakonu o procjeni učinaka propisa. Neki od prijedloga u tom zakonu su liberalizacija dosadašnjeg obavljanja ugostiteljske djelatnosti, među kojima i prepuštanje ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata jedinicama lokalne i regionalne samouprave, omogućavanje ugostiteljske djelatnosti na plovnim objektima te brisanje odredbe o obveznom vođenju knjige žalbe za ugostitelja jer su pisani prigovori riješeni Zakonom o potrošačima.

Propisalo bi se i pravo ugostitelja da uskrati alkohol gostima za koje procjeni da su mlađi od 18 godina, a dopustilo bi se i da sve zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti i zdravstveni radnici koji samostalno obavljaju privatnu praksu, obavljaju i ugostiteljsku djelatnost, sukladno posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita. Omogućilo bi se i ugostiteljska djelatnost u prostorima koji su legalizirani sukladno novom zakonu o legalizaciji. Tijekom ove godine planira se donošenje i izmijenjenih zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma te o boravišnoj pristojbi, s tim da bi njihova primjena počela s 1. siječnjem 2014.

Osnovni ciljevi izmjena tih zakona su racionalizacija i profesionalizacija sustava turističkih zajednica, povećanje njegove ukupne učinkovitosti, kao i da se svaka destinacija jasno pozicionira i nakon toga adekvatno brendira, što je put prema njenom kvalitetnom upravljanju.

Ministar napominje da bi izmjene išle za tim da niže razine sustava imaju informativnu funkciju i ulogu tzv. 'visitor' centra, da organiziraju manifestacije i sudjeluju u kreiranju novih proizvoda i motiva dolaska, dok bi se regionalne turističke zajednice pretvorile u destinacijske menadžment organizacije koje promoviraju regiju, a nacionalna bi se turistička organizacija bavila nacionalnom turističkom promocijom.

Ove se godine planira i donošenje izmjena i dopuna zakona o turističkom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, za kojeg je s Ministarstvom pravosuđa dogovoreno da Ministarstvo turizma bude nositelj izmjena i dopuna, i čiji je osnovni cilj jasnije definirati pojedine odredbe zakona. Tako bi se omogućila dodjela koncesija trgovačkim društvima, posebno onim koji upravljaju kampovima, a definirao bi se i način utvrđivanja čestica za redovnu uporabu građevine i slično radi omogućavanja investicija na tom zemljištu.

Za turizam će, kako naglašava, važne biti i izmjene zakona o pomorskom dobru, što je u nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a predstavnici Ministarstva turizma sudjeluju u radu radne skupine.

Komentirajte prvi

New Report

Close