Ove godine imamo 98 posto manje izgorenog zemljišta

Autor: Darko Bičak , 20. kolovoz 2018. u 21:59
Učinkovitija protupožarna zaštita/H. Jelavić/PIXSELL

Nakon katastrofalnih lanjskih požara ustrojena nova vatrogasna struktura, požara je 75% manje.

Od lipnja ove godine u bazi Divulje kod Splita djeluje Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OPV) koje bi trebalo spriječiti katastrofalne posljedice požara, kakvi su se događali u Dalmaciji prošle godine.

Kako OPV funkcionira došli su jučer provjeriti predsjednik Vlade Andrej Plenković sa svojim ministrima Damirom Krstičevićem i Davorom Božinovićem, a tu su se našli i svi ostali dužnosnici uključeni u protupožarni sustav Hrvatske.

Uzvanicima je tim povodom prezentirana situacija dosadašnje protupožarne sezone kada je puno manje posla za vatrogasce nego lani – 75% manje požara i 98% manje izgorenog zemljišta.

Premijer je izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji je Zapovjedništvo pokazalo da funkcionira te rezultatima koje su do sada ostvarili.

"Mislim da danas možemo rezimirati kako smo uistinu naučili lekcije iz 2017., zahvaljujući trudu i radu te kvalitetnoj suradnji s lokalnom i područnom samoupravom. Napravili smo ogromne iskorake i činjenice je zaista da su vremenski uvjeti dali doprinos da je požara manje, ali to nije ono što je ključno; ključno je to da je vidno unaprijeđena koordinacija svih potrebnih aktera, na puno veći stupanj digli smo elemente koordinacije, sinergije i integracije svih dionika", rekao je Plenković.

Ministar obrane Krstičević je istaknuo da je OPV pokazao sinergiju cijele domovine u spremnosti za aktivnosti u gašenju požara te kako je preventivni nadzor i djelovanje ovog situacijskog središta bitno utjecao na smanjeni broj požara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close